Követelheti a bank rajtam a kölcsönt? A többi lent.
""Mivel nem akartam kisemmizni x összeget fizetek neki havonta.""
Bocs ezt nem bírom felfogni. Fizetni egy pasinak mert a hátam mögött kölcsönt vett fel? Ott rohadjon meg vele ahol van.
Amúgy rossz kategória, inkább a jogba kellett volna írni. Nyilván nem véletlen hogy ide került, ott 2 perc alatt szétszednének hogy miért sántít a mese.
#3: nem, mivel a kölcsönszerződésben az adós(ok) felelnek készpénzvagyonukkal. egy adós van, ő az és így járt.
mi ez a kisemmizés rész? ott hagyta az ingatlant, tök magától neked?
Ha jól értem, ez egy egyszerű személyi kölcsön. Ebben az esetben csak az számít, hogy kinek a neve szerepel a személyi hitelkérelmen, hiába vagytok házasok, rajtad ezt nem követelhetik. Amúgy azt a részt nem is értem, hogy te miért fizetsz a volt férjednek X összeget havonta, ha egyszer neked semmilyen tartozásod nincs felé, és már 1 éve el is váltatok...?
Jelzálog esetében már bonyolultabb a dolog, de ott neked is nyilatkozatot kellett volna tenned a bank felé, hogy részt veszel-e a hitelben vagy sem.
Tévedésben vannak itt az emberek.
Hogyne követelhetnék!Sőt, fogják is, ha a volt férjed nem fizet.
A házasságban vagyonközösség van, minden közös.A pénz, a hitel, az adósság.
Sajnos személyi kölcsönnél nem kérnek kezest, adóstársat, így akár titokban is felveheti bármelyik fél.Visszafizetni viszont az fogja, akitől be tudják hajtani.Ha ez esetünkben a kérdező, akkor tőle.
Ismerek is egy szerencsétlen nőt, aki így járt.Rossz családból származott, fiatalon házasodott, a link férje személyi kölcsönöket vett fel a tudta nélkül.
Válás után a "vétlen" félen hajtották be az adósságot, mivel az adós nem volt hajlandó fizetni.
22.52-es válaszolónak van igaza, nagyon sajnálatos, hogy ilyen sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent a házasság, mit jelent a vagyonközösség.
Sajnos teljesen mindegy, ki az adós egy kölcsönszerződésben, ha ez a kölcsön a házasság fennállása alatt lett megigényelve, a tartozás közös. Amennyiben az adós nem fizeti a részleteket, a házastárson akkor is behajtható, ha azóta elváltak.
Nagy hiba volt ezt nem rendezni a bíróságon a váláskor. Sajnos sem a bírót és az ügyvédeket nem nagyon érdeklik ezek a dolgok, nem foglalkoznak vele, ha a házaspar egyik tagja sem kérdez rá, mit mond erről a jog. Őket ez nem zavarja, ha utóbb kiderül, nincs fizetve a hitel, majd a bank behajta, ahogy tudja.
Kérdező, ha logikusan végiggondolod, szerinted mit jelent az, hogy a házasság alatt vagyon és teherközösség van?
Minden, amit a házasság alatt (nem külön vagyonból) szereztetek és minden, ami a házasság alatt felvett hitel (kivéve, ha van házassági vagyonmegosztási szerződés), közös, azaz közös az összes bevétel és közös az összes hitel függetlenül attól, ki írta alá a kölcsönszerződést.
A #6-os linkje alapján úgy tűnik kamu lesz ez a kérdés, ahogy gondoltam, a #2 vagyok, mert ezek szerint a házastársa nélkül nem vehet fel senki kölcsönt.
Azért vagyok ilyen tudatlan mert külföldön élek külföldivel, a második házasságomban, és soha semmilyen hitelt nem vettem/vettünk fel. De ez nonszensz lenne még Mo-n is hogy a házastársam a hátam mögött felvehet hiteleket és én menjek ebben tönkre...?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!