Hogy számíthatom ki a kölcsönszerződés késedelmi kamatát?
300.000 a kölcsön.
Jan. 15-vel jár le a kamatmentes időszak.
A kölcsönvevő február végét ígérte (legyen mondjuk febr. 28).
A 2023. jan. 1-el megállapított jegybanki alapkamat érvényes a szerződésre.
A netes kalkulátor nem működik, mert ott nem tudom előreállítani a naptárat.
Segitek.
Kb 40napot kesik. Vagyis a jbi alapkamat kilencedet kerheted, mert a 40nap a 365nap egy kilencede. Kb.
A 13% kilencede kb 1,5%
300k 1,5%a 4500ft.
Meggazdagodsz.
Akkor az időszak, mialatt kamatozik, az jan 16 - feb 28, azaz 44 nap. A kamatláb a január 1-jén érvényes alapkamat, azaz 13%. Tudni kellene még a szerződés szerinti kamatszámítási konvenciót, hogyan arányosítják a törtidőszakokat. (ACT/365, ACT/360, ACT/ACT, 30/360, stb..) Tegyük fel, hogy ACT/ACT, azaz tényleges napok/tényleges napok az adott évben. Az sem mindegy, mi a törlesztési ütem, de feltételezem hogy ilyen rövid futamidő mellett a végén egyben fizeti a tőkét és a felhalmozott kamatot.
A kamat ekkor 300000 x 13% x 44/365 = 4701 ft.
"Meggazdagodsz."
Nem azzal a céllal adtam kölcsön
Akkor miert kersz kesedelmi kamatot? 4500ft.
Ha felsz hogy nem adjak vissza akkor ne adj kolcson senkinek. De eleg smutzig dolog számolgatni a napokat es a jegybanki alapkamatot.
Tavaly ilyenkor tized annyi lenne a kamat, csak a gazdasagi helyzet miatt ennyi.
"Akkor miert kersz kesedelmi kamatot? 4500ft."
Végülis a lakásomat is odaadhatnám a csövesnek, nem?
Ha három hónapra kölcsönkérnek 300.000et, adok HAT hónap időt. Amiatt nem félek, hogy nem adják vissza, erre van a kölcsönszerződés.
4. ez olyan, mint ha a sutyerák adós agitálna a kamat ellen.:) “legyenmáingyen”
4701 forintról én sem mondanék le, abból kijön már 3 legofigura.. 3 legofigura jobb, mint 0.
Most mi a problémátok?
Ez nem összeg, hanem elv kérdése. Joga van felszámítani? Igen. Akarja? Igen. Akkor felszámítja és kész. Magánügy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!