A természetes személy tulajdonos az Államkincstárnál vezetett értékpapír-nyilvántartási számlájáról akkor is vehet fel készpénzt és utalhat egy másik banknál lévő számlájára pénzt, ha az Államkincstárnál nincs pénzszámlája?
Az államkincstári értékpapír-nyilvántartási számlához mindig tartozik egy pénzszámla is.
Ha valamit visszaváltasz (eladsz) vagy lejár, akkor választhatsz, hogy pénzszámlára kerüljön vagy egyből átutalják.
Értem, köszönöm.
Az értékpapír-nyilvántartási számláról azt olvastam, hogy a számla nyitása és vezetése, valamint a vételi tranzakciók díjmentesek.
Ugyanez vonatkozik a "hozzá tartozó" pénzforgalmi számlára is.
Némi katyvasz van ezekkel kapcsolatban a fejemben.
Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az Államkincstárnál elégséges, ha van egy értékpapír-nyilvántartási számla, nem kell hozzá ott vezetendő pénzszámlát is nyitni.
"nem kell hozzá ott vezetendő pénzszámlát is nyitni."
Nem kell, mert automatikusan létrejön a számlának egy olyan része, ahol pénzt (HUF, EUR) tárolhatsz.
Ez egyben azt is jelenti, hogy pl. amikor egy másik banknál vezetett normál számlámról utalok pénzt az Államkincstárnál vezetett számlámra, akkor nem magára az értékpapír-nyilvántartási számlámra utalok, hanem a hozzá-/alárendelt -és önálló azonosítószámmal rendelkező- pénzforgalmi számlámra?
Ugyanígy működik a készpénzes befizetés is, illetve amikor nyomdai értékpapírt akar valaki dematerializált értékpapírba fordítani a kincstárnál?
Azaz egy értékpapír-nyilvántartási számla megnyitásával nem lesz két, teljesen külön számmal rendelkező számlája az ügyfélnek.
"nem lesz két, teljesen külön számmal rendelkező számlája az ügyfélnek."
Lesz egy ügyfélazonosítód. Az ÁKK azonosítója mellett azt kell használni, ha értékpapírt transzferálsz. Ezzel voltaképpen a KELER központi értékpapírnyilvántartóban az ÁKK-hoz rendeled a papírodat. Az értékpapír nyilvántartására szolgáló számládnak nincs klasszikus számlaszáma.
Ha forintot akarsz utalni, akkor a pénzszámládnak van egy 3*8 jegyű egyedi számlaszáma.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!