Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Csökkenhet az egyéves magyar...

Csökkenhet az egyéves magyar állampapír összegem?

Figyelt kérdés
Tavasszal vásároltam, és most azt látom, hogy az árfolyamértékem ebben a hónapban majdnem 8 ezer forinttal kevesebb, mint az előző hónapban. Persze emellett a piaci ár/árfolyam százalék is csökkent. Szóval nem elég, hogy nem íródott jóvá az aktuális havi kamat, de a múlt havi kamatot is buktam. Hova tűnt el az a pénz, amit egyszer már felszámoltak? Azt tudom, hogyha idő előtt váltom vissza, akkor bukok rajta 0,25%-ot, de ilyen nem történt. Eddig mindig növekedett ez az összeg, és nem csökkent.
2022. szept. 8. 20:38
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Sajnos semmit nem ér már. Én tavaly nyitottam meg, de bele se kezdtem, és jól is tettem, mert jelenleg semmit nem ér. Feleszi az infláció.
2022. szept. 8. 20:47
 2/4 krwkco ***** válasza:
100%

Egyszerűbb lenne, ha megírtad volna a kötvény kódját.

De az az általános helyzet, hogy a fix kamatozású kötvények visszavételi árfolyama függ a pillanatnyilag elérhető kamatszinttől. Ha a kamatszint nő, akkor az alacsonyabb kamatozásúakat az ÁKK olcsóbban veszi vissza. Különben mindenki eladná és venne az új, magasabb kamatozásúakból. És a kimutatásban a netto visszavételi érték és a megszolgált, de még ki nem fizetett kamat összegét látod.

Ha kivárod a lejáratot, akkor visszakapod a névértéket és azt a kamatot, amit a vételkor igértek. Ami az inflációhoz képest kevés, de a fix kamatozású kötvény ilyen.

Ha a kamatszint csökkent volna, akkor jól jártál volna. Így meg rosszul. De nég mindig jobban, mintha kp-ben őrizgetted volna.

2022. szept. 8. 20:50
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha piaci állampapír, akkor azért eshet az árfolyama, mert emelkedtek az újonnan vásárolt állampapírok hozamai, így a tied kevesebbet ér.

Ha lakossági állampapír, akkor ha nem az államkincstárnál vetted, akkor a számlavezető brókercég növelhette a visszaváltási jutalékotm

2022. szept. 9. 06:16
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Voltam benn a bankban, azt mondták, hogy a lejárat előtti visszavásárlás értéke növekedett múlt hónapban (eddig ugye 0,25% volt), emiatt látok most kevesebb összeget.

Visszagondolva ugyanez volt a kötéskor is, az első hónapban kevesebb volt a befektetett pénz összege, magyarán mínuszban voltam, mert levonta belőle ezt a 0,25%-ot.

2022. szept. 9. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!