Melyik állampapírt vennéd (kép)?
A pro kontra érdekelne, mert nem igazán értek hozzájuk. A képet így elnézve a fejlécet hagyhattam volna. A negyedik oszlop a kamat, utána vétel eladás talán.
pmáp vagy nincs a listában vagy a sima államkötvény az, nem tudom..
Havonta fektetnék be 1-200e forintot. Nem tudom mikor fog kelleni, de olyan lenne jó, ami vagy közeljövőben jár le, vagy nem kerül sokba visszaváltani.
Nem tudom pl melyik papírnak mennyi a kockázata (az az a lehtőség, hogy nem vagy csak jelentős veszteséggel visszaváltható) stb.
Szóval melyiket vennéd és miért?
"Vettem 2023/c-ből és a d230823-asból is. Remélem nem volt rossz döntés."
Ezek rendben vannak, jó kamatozással.
"október közpén lesz fordulónapos a máp+-om, 7 millió, azzal is kell valamit kezdeni."
Valóban érdemes kivárni a fordulónapot, mert kicsit több mint 1 hónap miatt elvesztenéd a névérték 1%-át. És ha maradnak ezek a kamatok, akkor bármilyen futamidőre találsz jobb kötvényt.
"Vettem 2023/c-ből és a d230823-asból is. Remélem nem volt rossz döntés."
Ha 1 év múlva lesz szükséged a pénzre, akkor 100%-ig jó. Ha 1 év múlva 6 éves lejáratú inflációkövetőt vennél, akkor a kamatprémium addigra változhat. Pl. a 1,5%-ból lehet 0%. Ahogy egy másik kérdésnél leírtam.
De nagy különbség nem lesz a teljes hozamban.
Csak kiváncsiságból megnéztem, hogy egyik napról a másikra, hogyan változik a papírok piaci értéke.
A DKJ és a máp+-om növekedett, a 2023/c viszont csökkent párszáz forinttal. Ha jól gondolom, ha megtartom lejáratig akkor fix, hogy mennyi lesz a pénzem, de olybá tűnik, ha ma vettem volna és nem hétvégén akkor többet kaphattam volna a pénzemért (picit). Itt is működik valami tőzsde, vagy mi van a háttérben?
Van egy napról-napra változó kamatszint, aminél az államkincstár be tudja szerezni a számára előírt pénzt. Ez a különböző aukciók eredményétől, a befektetési kereslet/kínálattól, a kölcsönzési idők hosszától függ.
Az ÁKK az eladó kötvények árát is úgy állítja be, hogy a hozam nagyjából megegyezzen a fentivel.
Kezdem kapizsgálni a dolgot azt hiszem...
Ha jól sejtem vala ez az 1,5 % éves kamatot fizető államkötvény, de manapság ennyi kamatért senki se venné meg, ezért a piaci ára csökkent a névértékhez képest, így azzal hogy olcsóbban vesszük+az a 1,5% kamat hozza ki a 10,37 hozamot. De kereslet kínálat függvényében a piaci ár és ezáltal a hozam továbbra is változik. Tehát ha most kiszállnék duplán buknék (egyrészt van egy beszállási árrés, másrészt relative tovább csökkent a papír értéke).
Ez így van.
Ha emelkedik az új kötvények kamata, akkor a korábban megvásárolt (alacsonyabb kamatozású) kötvények árfolyama csökken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!