Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Vegrehjató mit tud elvinni?

Vegrehjató mit tud elvinni?

Figyelt kérdés

Anyukám tartozik, amit most tudott meg, valami telket örökölt amiről nem is tudott.

Anyukámnak nincs jövedelme. Ápolásin van, húgomat ápolja.

Most így ha kijön a végrehajtó, mit tudnak elvinni?

Eléggé szerény körülmények között élünk.

Nekem vannak nagyoobb elektromos eszközeim, Tv, Játékkonzol, számítógép. Ezek közűl a számítógépnek vannak meg a papírjai, 1 év alatt raktam össze. A játékkonzolt, meg részletben fizetem, de az Anyukám nevén van, mivel a szolgáltatónál ahol van csak neki engedték kihozni. De én fizetem, én használom.

Akkor most a konzolt a végrehajtó lefoglalhatja mert anyum nevén van, még úgy is hogy 1 évig fizetni kell a részletet?

2022. júl. 14. 09:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Akkor mondom a jó hírt. Általában ami "csak be van dobva", az szemét. Normális végrehajtó, ha jogerős végzés van, ajánlott levelet küld, mert Magyarországon az az elfogadott hivatalos kommunikációs forma. Az ilyen JóskaPista Faktoring Kft. által postaládába szórt levelek 99%-a vagy vegytiszta lehúzás(i kísérlet), vagy létező, de nem behajtható (esetleg nem is ellenőrizhető) dolog.

Olvasd végig a levelet még egyszer _figyelmesen_. Ezt azért mondom, mert a legtöbb ember nem azt olvassa / hallja, amit mondanak neki, hanem amit érteni akar. Ezt nem sértésnek szánom, ne vedd annak, egyszerűen így működik az ember, különösen, ha éppen meg van ijedve.

Az ilyen levelek tipikusan végig feltételes módban íródtak, pl. "sor kerülHET végrehajtásra", "a végrehajtó mindent elviHET, HA megindul a végrehajtás", ilyesmi. Olvasd el, mennyi a konkrétum a levélben. A feltételes részekkel ne foglalkozz. Aminek ott kell lennie, nem feltételes módban, az az, hogy végrehajtás indul(t), valamint a jogerős papír (másolata, vagy hivatkozása, pl. "xy közjegyző álal aaaaa-bbbb/2022 számon kiállított fizetési meghagyás"), ami alapján a végrehajtás indul.

Ha ezek nincsenek, akkor nem indult végrehajtás, és nagy eséllyel csak bepróbálkoztak.

Mivel a levél nem ajánlva jött, így hivatalosan nem kaptál semmit. Innentől kezdve ha nem reagálsz semmit, nagy eséllyel akkor sem fog történni semmi.

Viszont, ha biztosra akarsz menni, akkor írhatsz a "végrehajtó" cégnek, hogy legyenek kedvesek valami hivatalos papírféleséget bemutatni arra vonatkozóan, hogy anyukád tartozik egyáltalán, valamint (ha igen), hogy ez a tartozás behajtható, és hogy ők azok, akik behajt(at)hatják.

2022. júl. 14. 11:40
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Hagyatéki tárgyalás nélkül nincs öröklés. Hogy is van ez?
2022. júl. 14. 12:32
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Ha nem csak ő az öröös, mindenképpen osztozni kell a teherben. Ha nem csak ő van, mondjatok le a földről.. Ha az értékénél nagyobb tartozs van rajta, mindjatok le minden ingóságról és a többi örökös osztozik rajta így.
2022. júl. 14. 14:56
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy örökölt egy telket és tartozik? Ha örökölt tartozást akkor azért csak az öröklött vagyon értékével felel. Ha lemond az örökségről nincs tartozás sem.
2022. júl. 14. 18:15
 15/22 anonim ***** válasza:
14. De ha ér annyit hogy ne mondjon le? Nekem ott fura hogyha nem csak az övé, nem csak neki kellene fizetni, hanem a többi rokonnak is.
2022. júl. 15. 06:39
 16/22 anonim ***** válasza:
Ha belerokkan anyagilag, akkor nem ér annyit.
2022. júl. 15. 07:25
 17/22 anonim ***** válasza:

16. Leírta mennyi van rajta, az egy havi fizetés, de nem akarom a kérdező dolgait kiteregetni.

Ha vannak rá hárman, akkor harmadolva nem sok, csak nem értem miért anyukája az, akinek mindent rendezni kellene, ha vannak más örökösök is? (Aztán lehet rosszul tudom.)

Ez nem olyan mint egy cég adósság, ahol attól hajtják be, akinek van pénze.. :/

2022. júl. 15. 08:17
 18/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a választ.

Beszéltünk többi rokonnal, Ők is fizetik ugyan úgy ahogy anyumnak kell, el lett osztva.

Még 2008-ban volt egy tárgyaláson, akkor lett örökölve egy ház, ami el eltt adva, ahhoz tartozott egy birtok, és azon van tartozás.

2022. júl. 16. 00:16
 19/22 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy volt, ha nem átverés a dolog. Max anyud nem ment el rá. A földhivataltól is kellett kapjon határozatot. Ha egy terhelt telket örökölt akkor a telekkel felel. Ha az elhunyt adós is volt az adott úgyletben akkor a hagyatékerejéig felel.
2022. júl. 20. 01:43
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

19. De ha a tartozás kevesebb mint a telek, akkor csak rá tudják terhelni, azt magát elvenni nem tudják.

Örülök kérdező hogy megoldódott. :)

2022. júl. 20. 08:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!