Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Vegrehjató mit tud elvinni?

Vegrehjató mit tud elvinni?

Figyelt kérdés

Anyukám tartozik, amit most tudott meg, valami telket örökölt amiről nem is tudott.

Anyukámnak nincs jövedelme. Ápolásin van, húgomat ápolja.

Most így ha kijön a végrehajtó, mit tudnak elvinni?

Eléggé szerény körülmények között élünk.

Nekem vannak nagyoobb elektromos eszközeim, Tv, Játékkonzol, számítógép. Ezek közűl a számítógépnek vannak meg a papírjai, 1 év alatt raktam össze. A játékkonzolt, meg részletben fizetem, de az Anyukám nevén van, mivel a szolgáltatónál ahol van csak neki engedték kihozni. De én fizetem, én használom.

Akkor most a konzolt a végrehajtó lefoglalhatja mert anyum nevén van, még úgy is hogy 1 évig fizetni kell a részletet?

2022. júl. 14. 09:31
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Ha mindent elmenekítesz onnan ami a tiéd, azokat nem tudják elvinni.
2022. júl. 14. 10:00
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

Először a rossz hír. A végrehajtó vihet mindent a felsoroltak közül. A törvény szerint ugyanis "lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van". Viszont nem vihet a végrehajtó olyasmit, amiről "a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában".

Tartok tőle, hogy az anyud házában felelhető dolgokról eleve az lesz a feltételezés, hogy az övé, a konzolnál ez pedig nem is kérdés. Ezeket esetleg éri elvinni a házból, biztos, ami fix.

És most a többi dolog, mert nekem azért van némi problémám ezzel az egésszel, de lehet, hogy nem értek valamit. A végrehajtó általában nem csak megjelenik, hogy puff! viszem a házat (de van ilyen is, sajnos), hanem előtte szól. Küld ajánlott levelet például, hogy hahó, kéne fizetni. Ti nem kaptatok ilyen levelet?

Egyáltalán hogyan keresett meg benneteket a végrehajtó? Hogyan örökölhet bárki valamit úgy, hogy arról semmilyen papírt nem kap? Nem volt örökösödési eljárás? Nem küldött a földhivatal papírt, hogy nyert anyukád egy telket?

Mit mond a végrehajtó, honnan van a tartozás?

És még egy apróság. Végrehajtást csak úgy lehet megindítani, hogy jogerős határozat van a tartozásról. Ez általában megnyert pert, vagy közjegyző előtt megírt megállapodást jelent. Ezen kívül lehet még közjegyző által írt fizetési meghagyás, amire nem érkezett válasz. Nagyjából ezek azok, amik után jogosan lehet végrehajtani. Ilyesmi volt?

Egyáltalán "hivatalos" papírt kaptatok, hogy megindult a végrehajtás? A hivatalos az ugye ajánlott levélként jön, és van benne értelmes hivatkozás a fent megénekelt jogerős végzésre, hogy miért is lesz itt végrehajtás.

2022. júl. 14. 10:17
 3/22 A kérdező kommentje:
Nincs papír anyumnak. Még hagyatéki tárgyaláson sem volt, amikor a vegrehajtó küldött egy levelet, hogy tartozik, akkor tudta meg hogy van egy birtok amit örökölt, azon van fix tartozás azt kéne fizetni, ha nem fizeti be elindul az eljárás. Ami fura mert ninvs se papír se semmi hogy lenne birtoka anyumnak. Most akkor tényleg el kell azt fogadnom hohy elviszenk a szobámból is mindent ezért?
2022. júl. 14. 10:21
 4/22 anonim ***** válasza:
58%
ha ilyen szerényen éltek minek veszel részletre játékkonzolt?
2022. júl. 14. 10:22
 5/22 anonim ***** válasza:
100%
Ajánlott levél jött, vagy csak "be volt dobva" a postaládába a levél? Megnézted a földhivatalnál, hogy tényleg a tied-e az a telek, amit állítólag megörököltetek? Ügyfélkapun ingyenesen le lehet kérdezni a földhivatali nyilvántartást (két lekérdezés van ingyen, de egy is elég).
2022. júl. 14. 10:45
 6/22 anonim ***** válasza:
83%

4-es miért kell ilyen rosszindulatúnak lenni?

Talán azért, mert szeretne ő is valamit ami boldoggá teszi, két munka, befizetés és egyéb dolog között amiről fogalma sincs annak még soha nem nélkülözött.

Nem lehet nonstop csak robotolni és számlákat fizetni, mert beledöglesz egy idő után ha nincs semmi olyan az életedben ami csak azért van mert "kell, mert akarom, mert tetszik, mert boldoggá tesz".

Kérdező, nem vagyok ügyvéd, nézz utána, de tudtommal ha lemondasz az örökségről, lemondasz az öröklés tárgyán lévő esetleges tartozásokról is.

2022. júl. 14. 10:51
 7/22 A kérdező kommentje:
Be volt dobva a postaladába. Ma beírunk a földhivatalnak, vagy felhívjuk higy utananézzünk hogy mi van.
2022. júl. 14. 10:55
 8/22 A kérdező kommentje:
4-es. Talán épp azért mert egyben nem tudtam volna megvenni. Sajnos.
2022. júl. 14. 10:56
 9/22 A kérdező kommentje:
6-os. Én is úgy tudom hogy kellett volna legyen hagyatéki tárgyalás, ahol elmondják mit örököltél, és ha úgy van lemondhaszt róla. Na de ez nrm történt meg, hagyatéki tárgyalás sem volt semmi.
2022. júl. 14. 10:58
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem első körben érdeklődj a behajtóknál, hogy ez mégis micsoda és milyen alapon- ez ingyen van.

Közben olvasgass erről jogi témákban, esetleg érdeklődj olyan fórumon ahol ügyvédek válaszolnak - ez is ingyen van.

Végső esetben pedig fordulj ügyvédhez - ez már sajnos nem lesz ingyen, ezért is tanácsolom, hogy előbb fusd le a kötelező köröket.

2022. júl. 14. 11:11
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!