Éremes euróba átváltani a megtakarított pénzemet?
Pár millió ft-ról van szó.
Azért gondoltam átváltani, mert a forint gyengül. Vgay tévedek? Fog még gyengülni?
Gondolkodjatok kérlek!
410-nel veszel eurót. És mit csinálsz vele?
Ha kell majd pénz vissza fogod váltani.
Ha az árfolyam visszakorigal mondjuk 360-ig, sokat buksz majd rajta.
Ha nem akarsz bukni, akkor legkésőbb pont azon az árfolyamon kell viaszavaltanod amin most venni akarsz.
Vennél most forintot 410-ert? Mert akkor venned kell, különben bukta.
És akkor nem beszéltünk a váltás költségekről, az eur számla havi díjáról, stb...
Nem az euró a menekülő eszköz.
Előre leszögezem, mielőtt valaki kiforgatná a szavaimat, hogy nem azt állítom hogy jelentősen erősödni fog a forint a közeljövőben, és azt sem állítom hogy nem érdemesm ost euróra váltani.
De! Azt felejtik el/nem tudják/nem veszik figyelembe nagyon sokan, hogy az árfolyam nem olyan mint az időjárás, hogy az tőlünk függetelnül alakulni fog valahogy, és mi megpróbáljuk előre jelezni. A forint-euró árfolyamát a piac alakítja, és mint ilyen, a jövőre vonatkozó előrejelzések, várakozások is be vannak árazva. Ha lenne egy varázsgömbünk ami 100% biztonsággal megmondja, hogy 1 év múlva 600 forint lesz egy euró, akkor boldog-boldogtalan rohanna a forintját euróra váltani, és most azonnal legalább 550-560 forint környékére felugrana az árfolyam. Nyilván a valóságban varázsgömbünk nincs, de az emberek várakozásai ugyan így hatnak, nyilván kevésbé drasztikusan. A mostani 400-410 forintos árfolyamba már "bele van számolva" a várható jövőbeni erősödés is.
Egyébként - nem befektetési tanács, csak a magánvéleményem - semmilyen devizában nem éri meg tartani a pénzt. Persze, lehet BEFEKTETNI euró vagy dollár ALAPON, de euróra átváltani és azt a párnahuzatba bevarrni nem érdemes, mert annál az elmúlt 10 év átlagában még az államkötvény is többet hozott.
"Egyébként - nem befektetési tanács, csak a magánvéleményem - semmilyen devizában nem éri meg tartani a pénzt. Persze, lehet BEFEKTETNI euró vagy dollár ALAPON, de euróra átváltani és azt a párnahuzatba bevarrni nem érdemes, mert annál az elmúlt 10 év átlagában még az államkötvény is többet hozott."
Most ahogy végigsuhantam a hozzászólásokon, pont ezt a hozzászólást hiányoltam. Mert az oké, hogy a forint ki lesz herélve addig, amíg Vityáék nem hajlandóak kormányozni (és már 12 éve nem is próbálkoznak vele, szóval ki tudja...), de csak azért átváltani a pénzedet, hogy utána euróban álljon egy folyószámlán, túl sok értelme nincs.
Most inkább azon érdemes lamentálni, átlagos, kockázatkerülő befektető szintjén, hogy forintos infláció követő állampapírba rakd a pénzedet, vagy váltsad euróba és euró alapon vegyél magyar államkötvényt, esetleg részvényeket.
Sajnos szerintem igazán jó megoldás nincs, én önmagában egyiktől sem lennék nyugodt. A legjobb megoldás talán az, ha diverzifikálsz: lesz x százaléknyi pénzed prémium magyar állampapírban, x százalékod valamilyen euró/dollár alapú befektetésben és imádkozol... Illetve szánhatsz pénzt hasznos önképzésre is, pl. nyelvtanulásra, vagy valamire, ami növeli a munkaerőpiaci értékedet. Ez is egyfajta befektetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!