Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért ér a pénz egyre kevesebbet?

Miért ér a pénz egyre kevesebbet?

Figyelt kérdés

Tegyük fel 10 évvel ezelőtt dolgoztam egy napot, kaptam érte 5000 forintot. A munkát elvégeztem tisztességesen. A pénzt félretettem.

Ma ugyanaz a munka miért ér fele annyit, amit tíz évvel ezelőtt csináltam?

Remélem érthető a kérdés.

Az infláció fogalmával tisztában vagyok, de így sem értem igazán ...

Tegyük fel nyomtatnak sok pénzt maguknak, mert kell valamire a pénz. Kifizetnek mindenkit, elkészül amit akartak. Ettől miért ér kevesebbet a pénz?

Vagy minél több pénz van annál könnyebben költik az emberek, tehát drágább lesz minden, mert megtehetik?

Valaki magyarázza el nekem már mi az az infláció, mert nem értem komolyan. Csak ilyen hókusz pókusz magyarázatok vannak, amire nincs bizonyíték.

2022. jún. 28. 21:36
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
hetes, kilences választ köszi, így most már értem!
2022. jún. 29. 16:24
 12/18 anonim ***** válasza:

Nagyon egyszerű.

a gazdaság növekedéséhez amit mindig is el akarunk érni arra van szükség hogy legyen egy kevés infláció.

A gazdasági szakemberek foggal körömmel küzdenek mind a defláció (tehát amikor egyre kevesebbet kerülnek a dolgok) mind a stagflácíó (amikor semmi nem változik) ellen.

Fogd fel nyugodtan úgyhogy egy kevés inflációra azért van szükség hogy az emberek ne legyenek motiváltak arra hogy évekig gyűjtögetni a pénzt az ugyanis nem serkenti a gazdaság fejlődését

2022. jún. 30. 16:55
 13/18 anonim ***** válasza:

Keresek egy jobb videót:

[link]

2022. jún. 30. 17:08
 14/18 anonim ***** válasza:
Nem kellett volna félretenni a pénzt. Ahol infláció van, ott a pénz gyüjtögetésének helye nincs.
2022. jún. 30. 17:09
 15/18 A kérdező kommentje:
13, Köszi ez ezerszer jobb videó mint a másik.
2022. jún. 30. 19:40
 16/18 anonim ***** válasza:

Mibe teszed az infláció ellen?

Forint alapú állampapírba mi gratulálok.

2022. júl. 1. 17:19
 17/18 anonim ***** válasza:

Ingatlanba. Szerszámokra, gépekre amivel lehet kezdeni valamit.

Teszem azt megveszed a fúrógépet, mielőtt túl drága lesz, és ugyanúgy tudsz vele dolgozni mintha később drágábban vetted volna meg.

Ha mindezt egy vállalkozásban használod, magasabb marad a nyereséged mert még akkor vetted meg amikor még kevesebbe került.

Ugyanez, nyitsz egy kávézót,megveszed a szükséges felszereléseket ma mert ma olcsóbb mint 1 hónap múlva lesz, és kisebb volt az induló költséged.

Világos, hogy miért nem érdemes inflációs időszakban a pénzt gyűjtögetni?

Én a 90 es években voltam tinédzser. Anyámék folyton azzal jöttek hogy gyűjtsem a pénzt mikor kaptam születésnapomra egy ezrest meg ilyesmi... Csakhogy 30% infláció mellett ennek SEMMI értelme nem volt. Összegyűjtöttem volna valamire, az addigra vagy sokkal többe került vagy már nem is létezett mert elavult lett.

2022. júl. 2. 16:50
 18/18 anonim válasza:
Ezt úgy kell elképzelni hogy van adott penzmennyiseg, mondjuk hogy a országban összesen van 5 milliárd forint (több van, ez csak példa) ezt szét osztják sok ember között ebből neked egy 5000 Ft van ugye. Majd kitalálják hogy nyomtatnak még egymilliárd forintnyi pénzt és szétosztják a többiek között de neked nem jut. Ugyanazt lehet megvenni az összes pénzből de így neked kevesebb jut.
2022. júl. 5. 04:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!