Melyik a jobb hitel visszafizetésnél? Kevesebb ideig többet fizetni, vagy több ideig kevesebbet (havonta)?
Pár napja kérdeztem én is egy hasonlót. :)
Ha nincsenek előtörlesztési ambícióid, akkor inkább a "kevesebb ideig több" opcióra szavazok. Rövidebb futamidő, kevesebb kamat.
Elvileg "olcsóbb" lehet a kevesebb ideig többet fizet megoldás, de könnyebb belebukni.
Szerintem nagymértékben attól függ, milyen távra, milyen hitelt vesz fel egy ember: lakáshitelnél, mivel hosszútávú - pl. biztonságosabbnak tartom a hosszabb futamidőt alacsonyabb törlesztővel: azért még senkinek nem vitték el a feje felől a házat, mert többet fizetett vagy hamarabb visszafizette - de a hitel bebukása miatt sok embernek odalett a háza.
De egy áruhitelnél, ami pl. 1 év, ott azért meglépném a kevesebbideig többet.
Amennyiben végigviszed a futamidőt: kevesebb ideig többet fizetni jobb
Ha előbb le szeretnéd majd zárni: válaszd a leghosszabb futamidőt, legalacsonyabb törlesztővel, és mielőbb fizesd ki az egészet, így lesz a legkisebb a kamat. (érdemes rá figyelni, hogy a végtörlesztésnek lehet költsége külön, ami általában 1 %).
üdv, egy hitel-szakértő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!