Hol és milyen formában érdemes félretenni lakáscélra?
Pályakezdő vagyok, szüleimmel élek, és most kezdek az első munkahelyemen. Szeretnék félretenni pénzt vagy lakásvásárlásra, vagy ha úgy alakulna a családi házunk felújítására. Nem tudom még, h milyne távra és összegre tervezek, a legvalószínűbb, h 2-3 évig többet akár havi 50-60 ezret is, és utána kevesebbet, mondjuk 20 ezret (függ ez attól, h elköltözöm-e albérletbe, elmegyek-e újra suliba stb).
Jó lenne ha rugalmas feltételekkel lenne, hogy nem meghatározott x év után lehetne csak felhasználni, vásárlásra felújításra is jó lenne, annyit tehetnék be amennyit éppen tudok.
Ki mit tud ezekről a lakáselőtakarékossági dolgokról?
Mivel pályakezdő vagy, első időszakra azt tanácsolom, nyiss egy folyószámlát egy számodra szimpatikus bankban és ott gyűjtögess. Bizonyos időszakokra le lehet kötni a pénzt (2-3 hónap)és ha már legalább 1-200.000Ft-od összejön, kösd le. Ezt rendszeresen ismételgesd, ellenőrizd, hol tartasz, milyen lekötési időszak adja a legtöbb kamatot. Figyeld meg, mennyi az a pénz havi szinten, amit biztonsággal félre tudsz tenni.
Sajnos nincs olyan megtakarítási forma, ami 100%-ban rugalmas, biztonságos, magas hozamot is hoz is és még a futamidő is rövid.
Amikor már belátható, tervezhető számodra, hogy mennyit tudsz rendszeresen félretenni és nagyjából tudod, mire szeretnél takarékoskodni, akkor érdemes alaposabban szétnézni a pénzügyi piacon.
Köszi a válaszokat!
Megfontolom a dolgot!
Ez a Fundamentás cucc jó lehet mert nekem is nagyon mondták a postán hogy megéri a fiataloknak mert a betett pénzedhez az állam hozzátesz pl 30 % ot amit csak lakásvásárlásra használhatsz fel.
Vagy valami ilyesmi:D
Én nem kötöttem semmilyen előtakarékosságit anno, mert hallottam azért olyan dolgokat, hogy nem tudsz 1-2 év után csak úgy hozzájutni a pénzedhez.
Úgyhogy én is úgy csináltam, hogy nyitottam egy folyószámlát és azon e-bankingon keresztül (nagyon jó, be sem kell menni a bankba) lekötöttem a félre tett pénzem hol több, hol kevesebb hónapra (attól függően mennyit tudtam félre rakni, volt-e nagyobb kiadásom).
Aztán amint összejött nagyobb összeg lekötöttem egy évre, vagy befektetési jegyet vettem. Most is van ilyen is, olyan is.
8 éve dolgozom, már megvan egy panel árának a 70%-a.
Nem akarok hitelből lakást venni és úgy gondolom így utólag, hogy jól csináltam, még 2-3 év és elérem azt a célt amit kitűztem magam elé, lesz lakásom 31 évesen szülői segítség nélkül.
Szerintem jobb, ha a magad ura vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!