Egyéni vállalkozóként melyik banknál tudnék lakáshitelt felvenni?
Szerencsére 15 éve foglalkozok vállalkozásfejlesztéssel, napi szinten pályázatokkal és vállalkozói hitelekkel, ami alapján van rálátasom erre.
Hidd el a Kata, annyira alja kategória és rossz besorolás, hogy jobb esetben is csak lakossági hitelre elég ( sokszor ott is csak adóstárssal).
Pl. egy folyószámla hitel, szabadfelhasználasú hitel esetében egy szjas ev. kaphatja az előző évi bevétel 40%-át is, addig egy katasnak 7% 🙂.
10 milliónal 4 millió kontra 700.000 Ft.
És lehet a tételes szjas vállqlkozói osztalék jövedelme csak éves párszáz ezer, addig egy katasnak leigazolnak 6 milliót 😀.
Amit el kell hinni akkor is, ha láthatóan veszteséges az üzlet,-mert tevékenységi kör függő a megítélése is- vagy semmi saját tőke ereje nincs( tárgyi eszközök, ingatlan, stb.) csak kivét és 0-ás bankszámla minden hónapban.
Ha ez nekem szólt - 10es vagyok -, akkor nem értem miért győzködsz. 2 éve vettem fel a lakáshitelem KATA-s EV-ként és simán megkaptam. Más kérdés, hogy nekem 650ezer körül volt már eleve az összeg amit a NAV leigazolt, mert elég jó bevételeim voltak az azt megelőző évben is. A dologhoz hozzátartozik, hogy minimális önerővel - tehát a törvényileg meghatározott 20% (akkor még asszem annyi volt) - és így kerültem a K&H-nál az 5 adós kategóriából a 4.-be, ahol az 5 a legrosszabb, az 1 a legjobb.
Nekem pl. pont baromság a levonás, mert szolgáltatást nyújtok, grafikákat csinálok, nulla költségem van, így nettó baromság amit levon a NAV, de mondjuk egy KATA-s fodrszánál vagy taxisnál valid a levonás. De hát mindegy, ez van, a hitelt megkaptam, de nyilván rosszabb kondíciókkal, mintha munkabéres lennék (3.5% lett volna a legjobb ajánlat, ahhoz képest fizetek 4.2%-ot 10 évre fixálva).
10-es ha jól emlékszem múltkor is itt próbáltad győzködni másik hasonló kérdésnél saját magad leginkább, hogy vállalkozói hitel helyett lakáshitelt tudtál csak felvenni, szemmel láthatóan majdnem a legrosszabb adós besorolással. :-)
A költségek elszámolásának hiánya, - még ha kis költség igényű is a fő tev. kör., ami mellett lehetne ezer másik is, ha fejleszteni is akarnád a vállalkozást, nem csak adott esetben egy burkolt foglalkoztatást leplezni, adókedvezmények, stb. meg ne is firtassuk mekkora hátrány egy vállalkozás szempontjából Katásként.
Erre mondom, hogy "kinevetik a bankok a katásokat" egy szja-sal szemben.
Egyébként pont, hogy a KH banknál van vállalkozói folyószámla hitelre az említett 7%-os korlát a 40%-al szemben is katásoknak. :-)
16-os: Nem, nem kedvezőbb. Legfeljebb másban kedvező, mint a bankfiókban felvett kölcsön. Az előtörlesztés díja most konkrétan törvényileg van szabályozva, az alól az atyaúristen sem kivétel, nemhogy a közvetítők, de nem szeretnék belemenni egy parttalan vitába.
Nem vitatom, hogy vannak olyan kedvezmények amik nálatok érhetőek csak el, ez tény. De a mérleg két serpenyője mindig egyenlő és van amiben a bank a jobb, különben senki sem venne fel bankban hitelt, nincs ingyen vacsora. Testvérem lustaságból közvetítőn keresztül vett fel hitelt és nála ezerszer lassabban ment végbe a dolog, mint nálam. Kezdve az előminősítéstől a papírok leadásáig. Mindegy, nem veszünk össze, én örülök, ha neked jól megy a biznisz, de ne ferdíts, mert én sem teszem. Nem vonom kétségbe, hogy van ami előnyösebb nálatok, de Te meg ne színezd ki a sztorit.
17-es: Egész biztosan összekeversz valakivel, nekem lakáshitelen kívül nem volt és remélhetőleg nem is lesz más hitelem.
Vállalkozói folyószámlahitelt meg biztos, hogy nem vennék igénybe a büdös életben. Minden évben közel kimaxolom a KATA keretet, DCA-zom indexkövető ETF-ekbe és mellette előtörlesztem a lakáshitelem havonta, úgyhogy a hitel lehetősége meg sem fordul a fejemben.
+1: engem KATA-s vállalkozóként annyira "nevet" ki a bank, hogy úgy raktak át prémium ügyfélnek, hogy elméletileg az, hogy a vállalkozói számlám és a lakossági számlám között utalok havi 500ezret az nem számítana beérkező utalásnak, csak átvezetésnek (beérkező utalás az egyik kritérium), de külön fiókvezetői engedéllyel mégis prémium számlám van, ingyen (2 kritérium pipa a háromból: 500ezer beérkező utalás + 100ezer kártyás költés).
Ezt nem felvágásból mondom, biztos én vagyok a kivétel, de KATA-s vagyok és mégis körbeugrálnak minden szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!