Egyéni vállalkozóként melyik banknál tudnék
lakáshitelt felvenni?
Figyelt kérdés
Katás egyéni vállalkozóként szeretnék majd a későbbiekben lakáshitelt felvenni. Jelenlegi önerőm 5 millió forint. Pesten szeretnék majd egy kisebb lakást vásárolni. Vállalkozói jövedelmem havi nettó 5-600 ezer ft között mozog. 10 éve az Erste banknál vagyok, ahol érdeklődtem milyen lehetőségeim vannak, egy nem túl kedves ügyintézőt fogtam ki, aki kb kinevetett és azt mondta, hogy vállalkozóknak semmilyen hitelük nincs, ők csak munkáltatói igazolást fogadnak el, és az is probléma, hogy a vállalkozói és a lakossági bankszámlám egyben van. Nos megkérdeztem egy másik vállalkozó ismerősöm, aki kb 1 éve vett fel lakáshitelt ő azt mondta, hogy az Erste és a K&H is nagyjából hasonló feltételeket ajánlott, meg, hogy nem is érti ezt az ügyintézőt, mert nekünk a NAV ad jövedelemigazolást, és hogy a kiszámlázott jövedelmem 60%-át veszik figyelembe. Mivel fontos, hogy a vállalkozói éveimet figyelembe vegyék, ezért minél előbb bankot szeretnék váltani. Van itt olyan, aki hasonló paraméterekkel vett fel lakáshitelt? Illetve kb mekkora önerőre lenne érdemes szert tenni ilyen feltételekkel?
Kiegészítésként még annyi, hogy 2019 óta vagyok vállalkozó, egyedülálló, gyerek nincs.
2022. máj. 28. 01:30
2/22 anonim válasza:
MKB simán ad, több katás ügyfelem is ott vett fel hitelt. Lakást is, személyit is.
2022. máj. 28. 08:00
3/22 anonim válasza:
Miért nem a vállalkozás vesz telephelyként lakást inkább?
A bankok sokszor kinevetik a katásokat. Az egy dolog, hogy mit igazol le a Nav, tev körtől is függ mi a hihető jövedelem belőle, ha már valós költséget nem számol el, aminek a hiányában bemondásra kellene elhinni a havi 5-600 nettót. Van, ahol meg minimàlbérre veszik. 10 milliós éves bevetellel kedvezőbbb vállalkozói hitelek vannak, vagy pályázatok ( ha épp nincs kizárva a katás belőle).
2022. máj. 28. 08:22
4/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. 3-as, online marketinggel foglalkozom, saját költséget nem tudok elszámolni, laptop és internet kell a munkámhoz. Erről a telephely lehetőségről még nem hallottam.
2022. máj. 28. 12:37
5/22 anonim válasza:
Jelenleg minden bank ad teljes lezárt üzleti évre a Katásoknak lakáshitelt, az ERSTE is, de fontos, mennyi volt az előző évi árbevételet?
Én a helyedben nem húznám nagyon az időt, ki tudja, meddig lesz még lehetőséged Katásként adózni. Sajnos vannak hírek arról, hogy ezt az adózási formát meg szeretnék változtatni.
2022. máj. 29. 16:01
6/22 A kérdező kommentje:
Igen, minél előbb szeretném ezt rendezni, de egyrészt nem tudom, hogy egy 20 milliós pesti lakáshoz 5 m ft önerő elég lenne-e, vagy még gyűjtenem kell, illetve csak mostanra sikerült elérnem azt, hogy ekkora bevételem legyen havi szinten, kb 3 hónapja. Az előző évi árbevételem kicsivel több mint 5 millió forint körül volt. Fel fogok keresni egy hiteltanácsadót minél előbb az biztos.
2022. máj. 29. 16:20
7/22 anonim válasza:
Sajnos az nem számít, hogy most mennyi az árbevételed, a 2021-es év árbevétele alapján bírálnak. A teljes éves bevételed 60%-át igazolja le a NAV, mint magánszemélyes jöveelem, ez elvileg akkor 3M ft, tehát havi bontásban 250EFt, amivel számolnak a bankok. Bp-en elég az 5M önerő. Hiteltanácsadó vagyok Bp-en, egy ismert nagy cégnél dolgozom, ha kéred, segítek.
2022. máj. 29. 18:44
8/22 A kérdező kommentje:
És ezzel a 250 ezerrel lehet esélyem, 5 M önerővel, 20M lakásra? Nem tudom, hogy a 2022-es évemet ennél sokkal jobban fel tudnám-e tornázni, talán 6, 6,5M árbevétel lenne a max amit el tudnék érni. Igen szükségem lenne majd tanácsadásra, de nemsokára külföldre utazom, amikor hazajöttem, akkor fogok ennek az egésznek nekiállni. Ha adnál egy elérhetőséget privátban azt megköszönöm.
2022. máj. 29. 19:27
9/22 anonim válasza:
Tudunk csinálni pl egy olyan előzetes hitelbírálatot is, ami alapján már biztosra vehető, hogy kapsz hitelt, vagy sem és azt is meg tudjuk nézni, mennyi lenne a maximum a jövedelmed alapján. Bp-en 20% önerő a minimum, de becsült érték számít, nem a vételár. Írj rám nyugodtan privátban, ha aktuális lesz az igényed. Tényleg ne húzd sokáig, mert butálisan mennek fel a kamatok :(.
2022. máj. 29. 20:04
10/22 anonim válasza:
Ezek a dumák..."a bankok kinevetik a katásokat". Túl sok volt a Blikk meg az Index, mi?
KATA-s EV vagyok és kaptam lakáshitelt a K&H-nál. Kell egy NAV igazolás, a NAV a bevételeid 60%-át fogja leigazolni, mert ez a standard (elméletileg költségekre hivatkozva tippelnek be neked egy ilyen átlag "nettót"). Ezt megkapja a bank, utána ők is még levágnak belőle pár százalékot és így jön ki nekik a totál terhelhető összeg, aminek szintén a jogszabályok szerint meghatározott hányada terhelhető lakáshitel törlesztővel ami most valami 20-30% azt hiszem, összegektől függően, de ebben nem vagyok már biztos, mert ez azóta változott, hogy én 2 éve felvettem a hitelem.
Utána kell járni pontosan, de itt jogszabályok vannak, nem ilyen "pofára adok valamennyit" sztori. :D 1-2 ember full fogalmatlanuk írokat elképesztő magabiztossággal orbitális baromságokat amikkel rendesen el tudják cseszni a tájékozatlanabb emberek kedvét.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!