Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » SZÉP kártyáról “eltűnik” a...

SZÉP kártyáról “eltűnik” a pénz egy bizonyos idő után ha nem használjuk fel?

Figyelt kérdés

Úgy hallottam régen úgy volt, hogy 2 év után visszautalták a fennmaradt összeget a munkáltatónak, ha az nem lett felhasználva, de úgy tudom, ez megváltozott, viszont most is van határidő rá.

Ha én most pl nem használom le a Cafeteriamat a következő 2 évben, mondjuk csak 2024 nyarán akarnám, akkor mondjuk 400 ezer forint csak úgy eltűnik addigra?

Vagy havonta elkezdenek levonni egy havi összeget?

Esetleg akármeddig felhasználható?

2022. márc. 29. 21:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Az egész szép kártya egy nagy bullshit szerintem! Egyáltalán miért szabja meg a kormány, vagy akárki más, hogy azt a pénzt, amiért megdolgoztam mire és mikor költhetem el???? (Tudom a propaganda választ! Azért, hogy adómentes legyen és így "többet tudnak adni".) Na de cserébe meg megmondja, hogy nála kell elkölteni, mint az átkosban a kajajegy volt.

Egyébként meg az egész két év utáni "elévülés" szabály is értelmezhetetlen nekem. Hozzáköt egy dátumot forintonként, hogy melyik forint mikor került a számlára? Vagy mi? Ha teszem azt 2023 januárban rátöltöttem 1000 Ft-ot, majd márciusban megint 1000-et meg mondjuk júliusban és és októberben megint 1000-1000 Ft-ot és van rajta 4000 Ft. Aztán 2026 márciusában úgy döntök, hogy elköltök belőle 3300-at, akkor a maradék 700 forint az melyik befizetésből marad meg??? Vagy mindig tartják a FIFO elvet és mindig a legrégebbi befizetést veszik alapul?

márc. 7. 15:34
 12/15 anonim ***** válasza:
Így van, FIFO elv, mindig a legkorábbi "ráutalás" költődik el.
márc. 8. 16:21
 13/15 anonim ***** válasza:

12: Viszont az meg egy iszonyat nagy adminisztrációt von maga után. Pláne, ha napi elszámolással vizsgálják. Meg akkor ott van az a kérdés is, hogy mi a van azokkal az maradványérték befizetésekkel, amik többszörösen adókötelesek mert mondjuk 4-5 éve rajta vannak a számlán? Teszem azt két év után megmaradt 5000 Ft, ami után már egyszer levontak x%-ot. Marad mondjuk 4300, de közben befizettem megint 5000-et és elköltöttem utána 2000-et. Van tehát most 4300+5000-2000=7300 a számlán, ami mind két évnél régebben van rajta de ebből valamennyi már 3 éve. Itt még tudom követni, hogy a 2000-et a 4300-ból kell levonni, de mivel a befizetések is havonta, apránként vannak, meg az elszámolás is évente, valszeg csak egyszer (nem tudom, mert eddig "szerencsére" nekem mindig időben elfogyott a befizetésem, így sosem sápoltak meg miatta), ami egyébként szintén nem esik egybe semelyik befizetés dátumának napjával sem, így szerintem ez az egész követhetetlen lesz egy idő után.

Csak gondolj bele mi lesz mondjuk 10 év után, amikor az elmúlt 10 évben össze vissza vannak már maradványértékek meg befizetések az első 1-8 évben! Erre így szabályrendszert húzni túl bonyolultnak érzem. Hangzatos, hogy költsd el minél hamarabb, és lehetőleg belföldön (ha lehet akkor főleg a haveroknál). Értem én, hogy ez is a cél, csak hát befizetőként meg felháborító, hogy korlátozva vagyok abban, meddig kell elköltenem, de inkább az, hogy mire és hol költhetem el a saját pénzemet!

márc. 9. 06:02
 14/15 anonim ***** válasza:

Teljesen egyetértek veled, nekem kb. 400 ezer forintot kellett hirtelen elcsesznem minden olyanra, amire eredetileg nem akartam, mivel nem óhajtottam költséget fizetni csak azért, mert 1 évvel megrövidítették az eredeti felhasználási határidőt -> visszamenőleg. Ha nem költöm el, kb. 50 ezer forintot vontak volna le költségként utána.

Már ekkor is háborogtam, a mostani szabályozástól pedig konkrétan hányok.

Nálunk van lehetőség meghatározni, hogy mikor utalják a SZÉP-kártyára a juttatást. Mindig egy összegben kérem, nem havi lebontással, méghozzá úgy, hogy a következő év szeptembere előtt ne is tudjanak belőle költséget levonni. Addigra biztosan elköltöm, ha másra nem is, de a gyerekeim iskolai táborára elfogy.

márc. 10. 05:07
 15/15 anonim ***** válasza:
14: igen, mindenki így van vele szerintem! Inkább elköltjük, nehogy levonjanak valamit is belőle. De ha véletlenül tényleg maradna valakinek rajta "megromlott, lejárt szavatosságú" pénze, akkor lehet az se tudná kiszámolni, hogy pontosan mennyit kellene levonni, vagy éppen, hogy pontosan mennyi után, aki kitalálta magát a rendeletet! Talán nem egy éjszaka alatt kellene az ilyen dolgokat kitalálni, mint ahogy ezek szokták?! :)
márc. 10. 06:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!