Mibe érdemes havi 110 ezer forintot félretennem/befektetnem?
Amúgy elsőre én is félreolvastam:D
Én befektetési alapokba tenném. Persze nem egybe. Lehetne 4-5 félébe.
Én 3ba teszek havonta mindig rendszeresen. De van még 5 másikban is. Azokba nagyobb összegeket tettem. Pl túlórákat amikor kifizetik, premiumok. Stb stb. Egyiket ilyen nyaralásosnak tarzom :D. Abba teszek mindig nyaralásomra. Azt am is félre tenném. Aztán igy még egy kisbhozam is jön rá.
Nyersanyag alapon most elég rendesen kerestem a berobbant olaj ár miatt pár hónap alatt. Kétszamjegyű nem 1essel kezdődő hozamot, de ne ebből indulj ki. Elsődleges cél h legyőzt az inflációt.
Én is hasonló cipőben járok, annyi, hogy nálam ilyen havi 150-200eFt játszik.
Személy szerint ÉN nem az állampapírban és a kötvényekben hiszek, hanem a részvénypiacban.
Amíg te berakod az államkincstárba a pénzed az évente fixen 4,5%-ot kamatozik mediánban. Mégegyszer kihangsúlyozom, évente.
Addig részvénypiacon ennek a százaléknak a többszörösét tudod megkeresni, feltéve ha a kellő tudást és alapokat elsajátítod, és nem hasraütésszerűen veszel minden hülyeséget. Erre tudok kezdésnek egy nagyon jó könyvet ajánlani ha érdekel.
- *(Nagyon sokan keverik a részvénypiacot a CFD-vel és a Forexszel, illetve a tőkeáttételt is ide szokták keverni. A tőzsdén alapvetően a saját tőkéddel gazdálkodsz, minuszba nem tudsz menni csak a berakott pénzből tudsz veszíteni. Alapvetően a tőzsde teljesen logikus gondolkodásra épül, emellé társul a nagyon erős emberi tényező, pszichológia.) -
Csak egy gyors példa:
Igaz nem szoktam hazai részvényekkel kereskedni, de most kivételt tettem. OTP-t nagyon tépázza már a kezdete óta a háború, lecsaptam rá amikor 10.045ft környékén volt. Két héttel később 13600 környékén adtam tovább.
Testvérek között is olyan 36%-os profitot realizáltam két hét alatt. Ezt egy passzív kötvénnyel vagy állampapírral úgy ~8 év alatt éred el, közben a bank meg szarrá keresi magát a befektetésed megforgatásán.
A komment írásakor 11.600 környékén mozog a részvény. Még mindig nagyon megéri venni, hiszen:
- Fizet osztalékot. (bár nem ez a fő szempont hogy megvedd)
- Háború után visszafog kúszni szépen a régi 17-18 ezres árfolyamára, tőzsdei berkeken belül amúgy 20 ezerre becsülik a jövőbeni árfolyamot. Ha most beszállsz a fent említett árnál, háború után olyan 6400+ -os profittal tudod továbbadni a részényeidet. Ez 9 darabnál (ami jelenleg kijönne a pénzedből) olyan 60 ezer könyéki profit lenne, feltételezve a későbbi 18 ezres árfolyamot. De pár héten belül a 13000+-os árfolyam amennyire csak lehet garantált.
- Ilyen profitot egy kötvénnyel sem fogsz belátható időn belül elérni -
Másik, OTP-n kívül csakis külföldi, leginkább amerikai tőzsdei részvényeket érdemes venni. Sok fizet osztalékot is.
Külföldi részvényeknél érvényesül a kamatos kamat elv is, hiszen:
- Keresel a vételi - eladási különbségen
- Sok részvénynél kapsz osztalékot (amit szintén ált. évente emelnek így minden évben nő a megtérülési rátád)
- Ezek mellett még az árfolyamkülönbségeken is keresel (tehát ahogy gyengül a forint úgy kapsz egyre többet)
Ez igaz az osztalékra is.
Szerintem itt befejezem, mert már így is nagyon hosszú a komment. Dióhéjban én mindenképp a tanulással egybekötött részvénypiacozást javaslom.
Ha érdekel a dolog szívesen elküldöm az induláshoz szükséges anyagokat amikből tudsz tanulni. (Könyvet kivéve mind ingyenes)
7-8as vagyok.
OTP-t én is vettem. 11500as áron. Illetve Wizzairt is vettem, most az is jól lement. Waberersen gondolkodom most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!