Mekkora mértékű valójában az infláció?
Nincs egy éve, hogy néztem az arany árát, ezer gramm nem érte el a 18 milliót, most meg több már 25-nél, az 40% körül van, ha jól számolom.
Ez mennyire reprezentálja a pénzromlást?
Akár még több is lehet, egy csomó mindent a duplájára emeltek, nézd meg a tejfölt, meg általában az élelmiszereket, aminek nem, vagy kevésbé emelték az árát, azt majd később fogják, szépen, fokozatosan, így szokták, hiszen mindig van, aki le van maradva, jobbára a melósok a bérükkel, akik hiába élik meg a fizetésük emelgetésének élményét, azt veszik észre, hogy egyre kevesebbet ér.
Van különben aranyam, persze nem egy kiló, azt csak nézni szoktam, mert stabilabban jelzi az értékét, mint a kisebb egységek.
Kérdező. Szánalmas ez a siránkozás amit itt művelsz. Kinek jó ez?
Kit érdekel hogy 40 éve mennyi volt a fizetés és hány forint volt egy kiló kenyér? El kellene fogadni hogy már nem azok az idők vannak.
Miért kellene áron alul eladni a lakásodat?
Attól még hogy 40% os inflációt mondasz nem lesz annyi...
Csak megemlítettem, hogy honnan indultam, nagyon jól tudom, hogy régen volt, jobban is mint te, hiszen én átéltem.
Ezen nem kell szánakoznod, jó életem volt és ahhoz képest, hogy nem vagyok már fiatal, most sem rossz, legalább is nekem megfelel, nincsenek túlzott igényeim.
Lehetséges, hogy ősszességében nincs akkora infláció, de engem elég súlyosan érint és nem voltam biztos abban, hogy az arany értéke mennyire jelzi ezt, de megértettem, hogy teljesen biztosan nem, hiszen valóban a kereslet felhajthatja az árát, mert mindenhol van azért infláció, még ha nem akkora is, mint hazánkban, Viszont az arany ára mégis nemzetközi, de talán mégis inkább a valuták alakulása lehetne a mérvadó, bár azt meg manipulálja a pénzügyi politikától függően a Nemzeti JegyBank, szerintem az arany nemzetközi ára jobb mérőszám.
A lakás ára feltehetően nem fog az infláció mértékével azonnal nőni, mert a vevők kevésbé akceptálják az árak emelkedését és még ha sikerül is rendesen eladnom, belátható, hogy az érte kapott pénzem rövidesen veszít az értékéből, hiszen az infláció egy folyamat és nem áll ripsz, ropsz meg, vagyis egy idő műltával már nem tudnám megvenni a saját lakásom ugyanabból az összegből, vagy mondhatom úgy is, hogy később már drágábban adhatnám el, vagyis mindenképpen értékén alul adtam rajta túl, még akkor is, ha adott időpontban a rendes árán kelt el.
Ennek semmi értelme amit a lakásról írsz. Teljesen egyértelmű hogyha ma eladod 20 millió forintért akkor nem fogod tudni visszavenni 5 év múlva 20 millióért. Ha ma 20 millió az ára és annyiért is adod el akkor az nem ár alatt van.
Mint már korábban leírták az arany ára nem tükrözi az inflációt. Legalábbis nem úgy ahogy te gondolod.
Ha nem tudod fenntartani a lakást akkor próbáld meg kisebbre cserélni vagy esetleg valami plusz jövedelemhez jutni. De az hogy eladod és vársz annak nincs értelme.
Nem öt, hanem fél év múlva, ráadásul az ingatlanpiacnak megvannak a saját hullámzó törvényei és az örök szabály, hogy inflációs időben ingatlant venni kell - akár az árán felül is - nem eladni. Nem az első lakásom már és eddig mindegyikkel kifejezetten jól jártam, de most ahhoz bazi nagy szerencse kellene.
Természetesen vennem kell valamit helyette, mondjuk egy vidéki kertes házat, ez volt a tervem, mert munkalehetőség engem már nem érdekel, viszont egy kicsit kertészkednék, mert szeretem csinálni és pénzem is maradna egy csomó, bár ennek vonzereje csökkent most, de gondolkodom rajta, mert végül is akár aranyban, vagy nem infláló valutában is tarthatom azokat a milliókat, amit a lakásért kapok és nem kell a napi megélhetésre, így lehet, hogy elkerülhetem a devalváció nagyobb hatását.
Talán még sikerül is jól eladnom a budapesti lakásom, mivel az ingatlanbefektetők között lehet értelmes, aki a tavalyi 35 milla helyett ma megadja az ötvenet, ha tisztában van azzal, hogy tendenciával állunk szemben és nem egyszeri áremelkedésről van szó, akkor van erre esély.
Persze amíg vannak olcsóbban eladók, addig senki nem akceptál ekkora áremelkedést és arra gyanakszom, hogy bizony vannak, így az ingatlanok ára lassabban nő, mint maga az infláció és sokára éri utol.
Tavaly kellett volna mégis eladnom, akkor jutott volna még egy kiló aranyra is a harmincöt millából, meg egy kis felújításra is mellette az új házamban, ami valójában ugye nem új lett volna.
De talán vidéken kevésbé nőnek az árak, mint a fővárosban,majd meglátjuk, még szerencse, hogy van a rezsicsökkentés, így azok nem nőnek drasztikusan.
Ellenben a nyugdíjjemelést elvitte a közös költség megemelése, még kevés is volt rá, így egyre sürgetőbb lenne lépnem valamit, ami ingatlan eladásnál nem jó háttér.
Ettől kezdve nekem minden megemelt ár katasztrófát jelent,mert bevallom, egy kicsit spórolós vagyok, mondjuk zsugori azért nem, de nem jók a kilázásaim, ha többet kell költenem, mint a bevételem, ami sajnos nem sok.
Mekkora a jelenlegi lakásod? Nem tudnád kiadni az egyik szobát?
Nem valami jó egy idegennel együtt élni de megoldani a problémát hosszú időre. Addig mindenképpen ameddig kényelmesen jó áron eladod a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!