A PMÁP kamatozásában a "változó" jelző mit jelent?
Magával a változó kamatozással tisztában vagyok, illetve, hogy a MÁP+ az fix, előre meg van határozva, hogy az első két félévben, aztán évente mennyit kamatozik, ha esik ha fúj.
Viszont a PMÁP az mitől változó? Minden évben az aktuális infláció függvényében változik a hozam (+ a kamatprémium)?
Nem volt még ilyen állampapírom, viszont most az új széria eléggé vonzó már a 6.6%-os hozamával (infláció + 1.5% kamatprémium).
Ez azt jelenti, hogy a kamatprémium végig fix, de az inflációs "alapot" évente változtatják az azt megelőző évi inflációval?
Legalábbis én így logikáztam ki, de lehet hibásan.
"Minden évben az aktuális infláció függvényében változik a hozam (+ a kamatprémium)?"
Igen.
"Ez azt jelenti, hogy a kamatprémium végig fix, de az inflációs "alapot" évente változtatják az azt megelőző évi inflációval?"
Igen.
Jövő márciusig fizeti az évi 6,6%-ot.
Ha az idei inflációra azt mondja a KSH majd jövő év elején, hogy 0%, akkor 2023.03-2024.03 között 0+1,5%-ot fog fizetni.
Ha azt mondja a KSH, hogy 10% volt, akkor 10+1,5-et fog.
Szuper, köszönöm szépen a választ.
Akkor ezekszerint nem voltam messze a megoldástól. :)
Ergo akkor arra érdemes figyelni, hogyha új széria jön ki majd, hogy a kamatprémium hogy alakul, mert az végig fix, az infláció meg nyilván majd változik.
Igen, teljesen jól levezetted.
Két dologra érdemes figyelni:
Kamatprémium és, hogy mikor van kamatforduló.
A március elég jó, gyorsan követi az inflációt.
Az előző sorozat asszem decemberben fordul. Az egy tragédia :)
De igazából sokra nem mész vele, hogy figyeled, mert mindig csak az aktuálisból tudsz venni. Hiába volt a tavalyi jobb ha azt már nem tudod megvenni.
Arra meg nem számítok, hogy durván emelkedni fog a prémium, hogy megérje eladni az X éve vettet és az új sorozatból venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!