Fel merjük venni a babaváró hitelt 4 hónap sikertelen próbálkozás után?
Tudom ez még nem olyan sok, de azért már elgondolkodik az ember mi van ha nem lehet gyerekünk. Házakat már nézegetünk és ha fel akarjuk venni a babaváró hitelt akkor lassan el kellene indítani a folyamatot. Dehát így nem tudom mi legyen. Eredetileg úgy terveztem, hogy terhes leszek eddigre és úgy vesszük fel, hogy már biztos.
Azt hallottam, hogy ahhoz, hogy ne kelljen egy összegben visszafizetni a kamattámogatást (ha nem születik 5 éven belül gyerek), elég sok kivizsgálásra, kezelésre el kell menni, hogy biztosan nem lehet-e. Persze valamennyire kivizsgáltatnánk magunkat ilyen esetben mindenképp, de nem biztos, hogy elmennék a végsőkig, mert szerintem felőrlődnék benne.
4 hónap még gyakorlatilag semmi a próbálkozásban, mondhatjuk bemelegítésnek is. Szóval szerintem erre ne parázzatok rá :) Más lenne a sztori, ha 4 évet mondanál. Szerintem ne görcsöljetek rá, simán összejöhet még.
Hitel: ezt nektek kell eldönteni, hogy milyen anyagi helyzetben vagytok. Véleményem szerint nem olyan vészes a retorzió, ha mégsem jön össze a gyerek, de ezt mindenkinek a saját helyzetéhez kell mérnie. 5 év hosszú idő, bármi lehet még az idő alatt.
Nem annyira vészes a visszafizetendő kamat és nektek még rengeteg időtök van. A szerződésben benne lesz elvileg, hogy mennyit kell visszafizetni és/vagy mennyi lesz a törlesztő 5 év után, ha nem jönne össze a baba. Ellenben azt tudni kell, hogy a babavárónál nem fogadják el a meddőségi kifogást.
Megoldás, hogy elkezditek gyűjtögetni a különbözetet arra az esetre, ha ki kéne fizetni a kamatokat. Jó esetben megmarad a megtakarításotok. :)
Ha amúgyis hitelt kellene felvennetek, akkor lényegében mindegy, hogy piaci lakáshitelt veszel fel, vagy babavárót, ami jó esetben kamatmentes marad, rosszabb esetben ugyanazokat a kamatokat 5 év múlva kérik, majd utána válik piacivá.
19.52-es, egyrészt nem igaz, hogy mindegy, lakáshitel, vagy babaváró, mert a babavárónak jóval magasabb lesz a kamata, ha nem születik gyermek 5 éven belül (az utóbbi 2 hónapban durván megemelkedett a kamat), másrészt kb 3M Ft visszamenőleges költség is keletkezik az addig meg nem fizetett kamatokból az 5. év végén, tehát most különösen nem árt a megfontoltság. 2019-ben ez az összeg 1,5M környékén mozgott, akkor még valóban nem volt vészes.
A kérdező helyében még várnék, hiszen év végéig igényelhető a Babaváró, addig még összejöhet a baba.
5# És mindeközben a lakáshitelek kamatai is emelkedtek, tehát a kettő közti különbség én azt gondolom nem változott annyira jelentősen, hogy ne legyen kvázi "mindegy". De nyilván ha valakinek hosszútávon akár 1-2 millió kockázat nem fér bele, és hitelfelvételre készül, akkor feltételezem megnézi és utána számol hogy hogy jönne ki piaci lakáshitellel és babaváróval, ha esetleg nem jönne össze a baba, én most csak hasraütésszerűen formáltam véleményt.
Azt is hozzáteszem, hogyha valaki babát szeretne, a mai orvostudomány mellett ritka, ha 5 éven belül nem jön össze. De mindenkinek legyen saját belátása ez, a kérdező írta is, hogy ő nem biztos hogy elmenne a végsőkig. Ezt is bele kell kalkulálni.
Ha hitelre van szükségem és tudom, hogy babát szeretnék és ezért a végsőkig elmegyek, akkor meg kell fontolni. Ha nem, akkor nem.
Mi december végén írtuk alá a szerződést, abban 72.800 és még pár forint van. Bár nálunk már egyben a 12 hetes igazolás is megtörtént, így nincs jelentősége.
SZERINTEM ez nem olyan számottevő különbség, így én számításba venném a babavárót, ha valaki már babatervezős fázisban van, de ahogy írták, ezt mindenki döntse el maga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!