Szerintetek igaz, hogy a személyi kölcsönt olyanoknak találták ki, akiknek nem túl jó a pénzügyi érzékük és ezáltal lehúzzák őket?
#10, szerintem akkor még nyugodj le kicsit. Példás, hogy már pályakezdőként gyűjtesz, de fogsz te is lakást vásárolni, felújítani (amibe bele fog menni az összes megtakarításod), autót venni, és sorolhatnám.
1 millió forint semmi, majd akkor dumálj, ha ezeket te is túl leszel. Semmi gond a személyi hitelekkel, ha valaki jól bánik velük.
Nekem sem vésztartaléknak kell, jól keresek.
Mi ez a "nyugodj le" és "ne dumálj" lekezelő beszéd? Ez a lenézés nincs rendben. Pályakezdő vagyok, de nem írtam hány éves. Ez mellett bőven vannak idősebb ismerőseim, akik szintén tesznek félre, jól keresnek és pénzügyileg tudatosak. Lakást vásárolni ott a lakáshitel. Ha a lakásvásárlás egyéb költségeire (ügyvéd, felújítás, illeték, bútorozás) nincsen pénzed magadtól, akkor nem engedheted meg magadnak a lakásvásárlást egyelőre. Ha autót hitelből veszel, ott már elég nagy baj van, mivel valószínűleg olyat veszel, amit nem engedhetsz meg magadnak.
Magánemberként egyedül a diákhitel és a lakáshitel az, ami megérheti, minden más csak előrehozott fogyasztás, amiért (a türelmetlenségért hogy nem tudod kivárni amíg összegyűjtesz rá, vagy mert többet akarsz, mint amit megengedhetsz magadnak) az életed során összesen súlyos kamatokat fogsz kifizetni a pénzintézeteknek.
Ez a dolog nem oké az anyagi élete szempontjából senkinek, hogy megkívánsz valamit és egyből megveszed hitelre, ahelyett hogy spórolnál rá előre. A kamatról pedig elegánsan megfeledkezel. A személyi kölcsön nem csak a csórók lehúzására van, hanem azokéra is, akik például türelmetlenek és így nincs pénzügyi kultúrájuk. Simán lehet, hogy valaki havi fél vagy 1 milliót keres, de akkor is úszik a hitelekben, kölcsönökben, mert egyszerűen nem tud bánni a pénzzel, többet költ, mint keres. Komolyan csodálkozom rajtad. Pl azt hittem ezeket olvastad:
A te válaszod is lekezelő volt, ezért válaszoltam lekezelően. Sokkal bonyolultabb dolgok vezethetnek személyi kölcsön felvételéhez, mint amit próbálsz feketén, vagy fehéren előadni. Egyébként nyilvánvaló, hogy az embereket megtakarítás felé kell ösztönözni, de mondjuk senki nem látta előre, hogy 1-2 hónap lefolyása alatt duplázódik az építőanyagok ára, pl. Októberben vettem használt lakást csekély lakáshitellel, ezen felül 5 milliós felújítási költségvetést készítettünk kivitelezővel, és persze 2 millióból be is bútoroztam. Terv szerint bőven maradt is volna, most jó ha a 60-70% elkészül a tervezett felújításának. Mindig lehet az embernek remek, átgondolt, példás pénzügyi terve, de mindig lesznek benne előre nem prediktálható dolgok, amik áthúzzák a számításokat.
Az meg, hogy ebben az esetben nem engedhettem volna meg a lakásvásárlást az vicc, mert a fizetésem kevesebb mint 10%-a hiteltörlesztés, úgyhogy igen, kamatokkal együtt is bőven belefér egy személyi kölcsön is a történetbe.
Ez nem tesz pénzügyileg meggondolatlanná, szimplán megfizetem az árát kamat formájában annak, hogy 6-7 hónappal hamarabb lesz tökéletes az ingatlanom, és ennyivel lezárhatom ezt a hosszadalmas munkát amiben már hónapok óta benne vagyok. Nekem megéri, én döntésem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!