Lakáshitel ennyi önerővel?
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy lakást hitellel.
23 éves vagyok, egyedülálló. Nincs a nevemen semmilyen hitel, semmilyen kölcsön, még telefon előfizetésem sem volt soha.
Egy vidéki kisvárosról van szó, ~ 30% önerőm van jelenleg. A jövedelmem most olyan nettó 280-300 ezer, ez valószínüleg a közeljövőben növekedni fog még. (Elvileg jön majd az SZJA mentesség is)..
Nézegettem különböző kalkulátorokat, JTM, vagyonszerzési illeték, egyéb díjak, szóval valamilyen szinten azért van róla elképzelésem "mi merre", de ugyanakkor semmi tapasztalatom nincs ezen a téren, ezért is teszem fel ezt a kérdést. Maximum 10 év futamidőre gondoltam és lehetőleg fix 10 éves kamatperiódussal, aztán amikor lenne rá lehetőségem előtörlesztenék.
Szóval mik a tapasztalatok? Ennyi önerővel van esély arra, hogy kapjak hitelt? Adóstárs mindenképp kell? A felsoroltak közül mi lehet problémás a bank részéről? Esetleg az életkorom lehet kizáró ok?
Bármilyen "személyes tapasztalat" jól jönne. Előre is köszönöm!
Annyiból igaza van itt a válaszolóknak, hogy ahol 10 millió körül lehet kapni egy jó kis lakást, ott valószínű a bank nem ad 30%-os önerővel hitelt. Érdemes alaposan körbejárni a lehetőségeket.
Menj be egy-két bankba, mondd el, hogy ez a közeli cél, egyelőre tájékozódni szeretnél. Kérj előminősítést és majd meglátod mi jön ki belőle.
9: se a kérdésben, se a kommentekben nem volt szó karrierről. Csak arról volt szó, hogy élhető (karriert befutni amúgy is csak BP agglomerációjában lehet, plusz a vidéki nagyvárosokban) , nem putris és nem gettós kisvárosokban lehet 10 millióért lakást venni. Pl. Makó, Csongrád, Békés, Orosháza
Munkahely nem sok van, de nem is ez volt a kérdés. Egyébként mindegyik város biztonságos, vannak boltok, szolgáltatók, éttermek, parkok, játszóterek konditermek, kiállítások, szórakozóhelyek stb. Aki full HO-ból dolgozik, esetleg önálló vállalkozó vagy nyugdíjas annak teljesen jó lehet a fenti 4 város bármelyike.
10,5 millió, Orosháza, 2 szoba
0,5 milliót még éppenséggel lehetne alkudni, így a 10 milliós keretben benne lennénk. Tisztasági festés után beköltözhető állapotú, nem putris egyáltalán. Közel van a belvároshoz.
#12: Tehát kivetted a karriert, mert minek az. Jobb szar meló mellett sírni 40 évet, ha egyáltalán van szar meló éppen, elismered, hogy munka sem nagyon van, de azért jók azok a kisvárosok... Persze, jó, vegetálni, ahogy az látszik ebből. Mert ugye ilyen pénzügyi tervvel, ekkora jövedelemhez mérten nagy lakáshitellel pont bele fog férni ha pár hónapig nincs munkája valakinek.
A kérdező se nem nyugdíjas, se nem vállalkozó és jó eséllyel nem is 100% Home office-ból dolgozik ekkora jövedelemmel. Szóval megint eljutottunk odáig, hogy nem neki
De persze, le lehet pontozni:)
A kérdező sehol nem írta, hogy mennyire "élhető" vagy nem élhető a városa (a te szemedben). Ő ott szeretne lakást venni 10 millióért és van ott elérhető normális lakás 10 millióért. Te támasztottál ilyen lehetetlen feltételeket (hogy "karrier szempontjából..."), de miért is, ha ez a kérdezőt nem érdekli?
Van egy kisváros, ahol ő megkeres 280-300 ezret és vannak ott 10 millióért jó lakások. Neked ennyit kell tudni, hogy a kérdezőnek hasznos választ adj, ami a kérdésére válaszol. Ha az 1-es választ nem te írtad, akkor nem is írtál igazából ehhez a kérdéshez semmi hasznosat. Akkor miért ne lennél lepontozva?
A kérdés szempontjából miért releváns, hogy milyen karrier lehetőség van adott településen?
Nem az szerepelt a kérdésben, hogy HOL vegyen lakást és miért pont ott? Innentől kezdve semmi értelme ezen pörögni.
Értem, hogy valakinek fontos a karrier kérdése. Más meg elvan a gyárban, a postán, a helyi boltokban, akárhol. Dolgozik 200 ezer forintért, nap végén hazamegy a 10-15 milliós kis ingatlanába és él boldogan egy vidéki kisvárosban. Én is ilyen helyről származom. Nekem nem kellett az az élet, de közel 35 ezer embernek igen. Egyikünk sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Miért baj, hogy valaki maradni szeretne ilyen helyen valamilyen meggyőződésből?
Sokszor számolgattam már. Arányaiban nem vagyok előrébb, hogy Budapestre költöztem. Lehet, hogy a duplája a fizetésem, de a duplája (sőt inkább a triplája) egy lakás ára. Mire nekem lakásom lett, a kis városban maradtak már összelapátoltak egy házat... Sok-sok idő, mire az én döntésem "megtermeli" a hasznát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!