Milyen futam időre jobb felveni ház hitelt?
A hosszabbra vagy a kevesebbre?
Mondjuk 15 év vagy 25 év a jobb?
Ezt mi nem tudjuk ennyi infóból. Rövidebb futamidőnél magasabb a törlesztő, és többnyire kevesebb a befizetendő végösszeg.
Ha kisebb törlesztőrészleteket szeretnél, akkor meg a 25 éves játszik.
A te élethelyzetedhez kell igazítani.
Minél rövidebb a futamidő, annál nagyobb a havi törlesztő, viszont a végösszeg kevesebb.
De egyáltalán nem biztos, hogy megéri mindenáron mielőbb visszafizetni. Pl. Ha minden pénzed előtörlesztésre költöd, közben meg nem tudsz venni egy jobb autót, hanem locsolod a pénzt a régi sz/rra, vagy éppen drágább hitelből veszel autót és még lehetne sorolni.
Én úgy határoznám meg, hogy fix kamatozásút, olyan rövid futamidőre, amire kényelmesen csak lehet és készülni kell az előtörlesztésre, amit élethelyzettől függően tudsz ütemezni majd.
Jelenlegi kamatok mellett jobb felvenni hosszabb időre és előtörleszteni.
Én 20 évnél hosszabb időre nem venném fel, és csak annyi hitelt, amit jó eséllyel 10 év alatt ki tudok fizetni.
Így marad elég biztonsági ráhagyás.
"A lehető legrövidebb időre, amivel a törlesztőt még biztosan tudjátok fizetni."
Ez igaz, amikor 7-10% a lakáshitel kamata.
Amikor 3-4% akkor jobb a minél kisebb törlesztő a többit meg félretenni.
Persze ehhez kell önuralom, hogy tényleg félre is tegye az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!