Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ha édesapám elhunyt mit...

Ha édesapám elhunyt mit kezdjek a bankszámláival?

Figyelt kérdés

Egyedüli családtagként én vagyok a jogszerű örökös de még nem kezdődött el a hagyatéki eljárás, be kell-e vallani a bankszámláit vagy csak vegyem le a pénzt és szűntessem meg?

A pénzt már levettem róluk, hagyatéki végzés nélkül is megszűntethetőek ezek a számlák? vagy valljam be őket és majd hónapok múlva ha lezárul a hagyatéki eljárás kapok egy végzést amivel megszűntethetőek?

Halotti anyakönyvi kivonat nem elég megszűntetéshez?

2021. ápr. 14. 08:49
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
90%

Őszinte Részvétem.

A pénzt nem szabadott volna levenned mert az a hagyaték része.

Halotti anyakönyvi kivonattal menj be a bankba és ott zárolják a számlákat.

2021. ápr. 14. 17:56
 12/15 A kérdező kommentje:

Nem gondoltam bele, fogalmam se volt a hivatalos menetéről, utólag belegondolva hülyeséget csináltam

Most, hogy át lett utalva a pénz mitévő legyek? lefoglalhatja a hatóság?

2021. ápr. 19. 01:15
 13/15 anonim ***** válasza:

Azt írtad, hogy te leszel az egyedüli örökös. Ezt persze bárhogy is van, biztosan kijelenteni nem lehet, de amikor a közjegyző már látja, rá fogja hagyni, mivel nincs akinek kárt okoztál.

Feljelenthetne, de nem fog.

Ha egyébként mégis lesz másik örökös, akkor pedig csak a hagyatéki végzésben leírt összeget át kell neki adnod. Ha átadod, a közjegyző részéről rendben van.

2021. ápr. 19. 07:50
 14/15 anonim ***** válasza:
Ha én lennék a helyedben akkor biztosan elkülöníteném (pl. egy alszámlára) a pénzt a hagyatéki végzés lezárásáig. Biztos ami biztos alapon.
2021. ápr. 19. 09:22
 15/15 anonim ***** válasza:

Annál nagyobb bajod lehet, minthogy lefoglalja a hatóság az átutalt pénzt. Neked egyértelműen csak a pénz kellett, nehogy elvegye valaki. De ki, ha te vagy az egyedüli örökös?

A számlavezetési díj szöveget nem hiszem el.

2021. ápr. 23. 10:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!