Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ha édesapám elhunyt mit...

Ha édesapám elhunyt mit kezdjek a bankszámláival?

Figyelt kérdés

Egyedüli családtagként én vagyok a jogszerű örökös de még nem kezdődött el a hagyatéki eljárás, be kell-e vallani a bankszámláit vagy csak vegyem le a pénzt és szűntessem meg?

A pénzt már levettem róluk, hagyatéki végzés nélkül is megszűntethetőek ezek a számlák? vagy valljam be őket és majd hónapok múlva ha lezárul a hagyatéki eljárás kapok egy végzést amivel megszűntethetőek?

Halotti anyakönyvi kivonat nem elég megszűntetéshez?

2021. ápr. 14. 08:49
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem volt haláleseti rendelkezés a bankban, akkor a hagyaték része a bankszámlán található összeg, fel kell tüntetni a hagyatéki leltárban, és majd az örökös rendelkezhet a számla felett.
2021. ápr. 14. 08:53
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem tudom volt-e rendelkezés. Nekem is van számlám de őszintén nem emlékszem, hogy egyáltalán kérdezték-e a rendelkezésem vagy tájékoztattak, hogyan tudnám ezt megadni.
2021. ápr. 14. 08:56
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk eleve nem volt jogod levenni róla a pénzt, miután meghalt.
2021. ápr. 14. 08:59
 4/15 anonim ***** válasza:
73%

Ha nem rendelkeztél a számla felett nem is értem hogyan tudtad levenni róla a pénzt.

A számlát semmiképp ne szüntsd meg, hagyatéki leltárba fel kell tüntetni a pénztt (akkor is ha egyedüli örökös vagy, úgyis te kapod). Ha lezártul a hagyatéki eljárás megszüntethető a számla.

2021. ápr. 14. 09:05
 5/15 A kérdező kommentje:
Nem tudtam, hogy nem lehet hozzányúlni, most halt meg először szülőm. Mivel külföldön élek és megyek vissza pár nap múlva gondoltam kiveszem a pénzt és megszűntetem a számlát amíg itthon vagyok, nem tudom mikor jövök haza legközelebb addig csak vonják le a pénzt
2021. ápr. 14. 09:10
 6/15 anonim ***** válasza:
88%

De hogy vetted ki ha nem volt hozzá jogod? Ha meghatalmazott vagy halal eseti kedvezményezett lennél arról nyilván tudnál.

Ha viszont csak annyi, hogy ismerted a PIN kódját és kártyával felvetted akkor az ugyanúgy bűncselekmény mintha egy tetszőleges idegen kártyájával tetted volna.

A hagyaték része, a banknak vidd a halotti anyakönyvi kivonatot és ők tudják mit kell tenni.

2021. ápr. 14. 10:10
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

6, nem a bankba kell vinni. A közjegyző küld majd levelet, a hagyatéki leltárba be kell írni a számlaszámokat.

Hagyatéki után a végzéssel lehet menni a bankba.

2021. ápr. 14. 10:15
 8/15 anonim ***** válasza:
94%

Amíg a hagytéki tárgyalás jogerősen nem zárult le, az elhunyt vagyona, tulajdona (bankszámla, ingatlan) zár alatt van. A bank pl: zárolja a számlát. Ha mielőtt ez megtörténik, te onnan valahogy pénzt kiveszel, az örökös (ha nem te vagy) vagy esetleges adósok ezt később visszakövetelhetik, tehát magánakciókat nem érdemes csinálni. A folyamat során visszanézik, hogy milyen számlamozgások voltak, és akár hónapokkal korábbi utalásokat is visszakövetelhetnek. Ez alól csak igen kevés kivétel van (például ha elhunyt életbiztosításán egyértelműen te vagy a kedvezményezett).

Tehát mindenféle pénzügyi manőverrel meg kell várni a hagyatéki eljárás lezárulását.

2021. ápr. 14. 10:15
 9/15 anonim ***** válasza:
92%

Ismeretlenül is fogadd részvétem!

A számlát megszüntetni csak a tulaj tudja, ő pedig nem él már.

Ezért csak a hagyatéki eljárás után a végzést bemutatva zárja be a bank. Az örökös pedig megkapja az összeget. Nem magát a számlát.

Még meghatalmazottként sem tudod a számlát bezárni, azért sem mert a halál pillanatában a meghatalmazás is érvényét veszti.

A kártya, netbank, minden korábbi rendelkezés is megszüntetésre kerül.

Persze csak ha a bank értesül a halál tényéről.

Ha van haláleseti rendelkezés megadva akkor azonnal megkapja a kedvezményezett ami jár neki. A számlát pedig a bank bezárja.

Ilyenkor nem is lesz része a számlán lévő pénz a hagyatéki eljárásnak.

Ez a pontos válasz. A fentiek közül volt néhány amiben pontatlanság volt vagy apróbb tévedések. Viszont az is lényeges tud lenni.

Kevés az hogy kb. jó a válasz.

2021. ápr. 14. 11:04
 10/15 anonim ***** válasza:

Banknak irj egy levelet, csatold hozza a halotti anyakönyvi kivonatot. A levélben kérelmezd a számlán a halál napjától a további számlavezetési dijak terhelését. Ugyanis attól hogy a számlatulajdonos meghal, a bankok jogosultak dijakat terhelni.

A bank amúgy nem értesül a halálesetről, csak ha erről a hozzátartozó szól, vagy ha a közjegyző megkeresi a leltár miatt. De ez akár fél év is lehet. Addig még számlalevél is menni fog az elhunytnak, ha nem értesited a halálesetről.

2021. ápr. 14. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!