Mi értelme a kezes hitel rendszernek? Épeszű ember nem megy el kezesnek.
Legtöbbször érzelmi okokból, de nem mindig.
Én simán elmentem kezesnek a kollégámnak, mert tudtam, hogy nem fog cserben hagyni, mint ahogy Ő is eljött kezesnek nem egyszer nekem. Na ugyanezt a tesómmal már nem merném megtenni, és a többi kollégámat is kizártam e körből :)
Szerintem ez azért nem annyira fekete-fehér. Jó szülő-gyerek kapcsolatban, élettársi kapcsolatban a kezesség, vagy az adóstárs bevonása elég gyakori módszer arra, hogy a hitelképességét növelje az ember.
Én pl. lakásvásárlásnál a párom adóstársa lettem. Mivel közösen, közös tőkéből vettük a lakást, ami mindkettőnk nevére került, semmi kivetni valót nem találtam abban, hogy ugyanakkora felelősséget vállaljak a hitelünkért, mint ő.
Nyilvánvalóan minden jött-ment kezese/adóstársa nem lennék, de a családomé bármikor, mert tudom, hogy ők nem hagynak a kakiban.
15# Nem, az adóstárs sem kap feltétlenül tulajdonjogot. Adóstársnál mérvadó a személy jövedelme, hiszen az bevonásra kerül a hitelbírálat során. Illetve adóstárs normál helyzetben csak rokon, házastárs, vagy élettárs lehet.
A kezes jövedelme nem mérvadó a hitelbírálat során, ő ilyen szempontból nem társul be az adósságba és kezes bárki lehet.
A kettő fogalomban a közös az, hogy mindketten egyformán felelnek a hitelért, vagyis ha az adós nem teljesíti a szerződésben vállaltakat, akkor az adóstárs/kezes lép a helyébe.
Kicsit keverednek itt a dolgok: az adóstárs az, aki készfizető kezességet vállal a kölcsönért, ami az egyetemleges felelősséget jelenti. Ennek semmi köze a tulajdonjoghoz.
És jellemzően erre az oldalra pont a 14. válaszadót sikerült lepontozni, aki pont értelmes választ adott: vannak élethelyzetek, amikor házasságon kívül két ember közösen vesz lakást, közös önerővel, a törlesztőt is közösen fizetik. Ilyenkor teljesen kézenfekvő a másik adóstársként való bevonása, mivel ha a hitelfelvevő nem fizet, a másik fél is sok pénzt bukik, így elemi érdeke, hogy az adós helyett fizessen és ne a bank árverezze el a lakást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!