Tanácstalan vagyok e téren, esetleg valaki aki ért a lakáshitelekhez, illv. szintén lehetetlennek tartotta és jóra fordult, segítene nekem?
Van egy lakásom, a volt férjemmel vettük. 6 millió hitelt vettünk fel, még van rajta kb a fele. Mi elváltunk, én maradtam a lakásba a gyerekekkel. Már lassan 10 éve egyedül fizetem, mert én lakok benne. Szeretném eladni, nagyobba költözni. Ilyenkor a ház ára fele illeti meg az exem, vagy csak annyit kell "figyelembe" venni, amennyit ő fizetett?
kb 5 évig fizette ő, én gyesen voltam a gyerekkel itthon addig. Erre azt mondja, hogyő fizette egyedül...ez így van,deagyerek miatt nem dolgoztam, csak utána.
A másik kérdésem, hogy mennyire lehet egy bruttó 330as fizuval boldogulni. Mármint kb 20 millát kellene felvennem (max). Annyira félek elkezdeni. Nem merem a biztosat a bizonytalanért hagyni. De ezt már kinőttük nagyon. Kamas gyerekek vannak. Van egy párom, de nem nagyon akarunk közösködni. Mármint nem is tudunk. Az ő nevére semmi nem kerül, se hitel, se ház. Nincs bejelentett munkája, elvesztette a virus miatt. De rendesen dolgozik. Tehát a hitelbe tud segíteni, meg akar is, de egyedülállóként kell elindulnom ebben a témában.
Meg hogyan müködik a ház eladás, mikor a volt férjem nevén is van. Mindenhez kell ő is? Jó a viszonyunk, tehát nem félek, hogy keresztbe tesz, de mégse szeretném, hogy bele lásson az anyagi helyzetünkbe.
Azt se tudom hol induljak el.
Ehhez a csokhozsem értek. Ha van két gyerek,de egyikre már anno igénybe vettük a szocpolt, akkor ő még "számít"? A kicsire nem vettük igénybe. Tehát annyi kérdésem lenne. A-Zig el kellene nekem magyarázni ezeket a dolgokat. Szájbarágósan :( Annyira tanácstalan és tudatlan vagyok.
Köszönöm
Kérdező, én szájbarágósan csak annyit mondanék neked, hogy nahyon sürgősen felejtsd el az új ház gondolatát. Egyrészt problémásak a ház körüli tulajdonviszonyok, ki mennyit tett bele és társai, amikor eladásra kerülne a ház, az exed is meg akarja kapni a jussát, és már nem egyeztek, szerinted mi lesz, ha már tűzközelbe kerül a téma? Tegyük fel viszi a felét a ház értékének, ha erre még 20 millió hitelt kívánsz felvenni, akkor gyanítom ez nem jelentene olyan nagy önerőt.
A 20 millió hitelt ilyen fizetésre közel sem biztos, hogy megkapod, főleg ha egyedüli adósként kívánod felvenni, a párod nélkül. A havi törlesztő nagyjából 120 ezer körül alakulna 20 évig, ez a fizetésed 50%-a. Emellett kellene minden mást megoldanod, a rendes és rendkívüli költségeidet is.
Mindezeken felül pedig a kamasz gyerekeidnek akarsz nagyobb otthont, akik nagyon maximum 10 év múlva kirepülnek, te meg a pároddal ülhetsz a nagy hodályban és még fizetheted további 10 évig a fizud felét a törlesztőre.
Mindebben nincs benne az, hogy esetleg jön egy betegség, szakítás a pároddal, válság, stb.
Elhiszem, hogy új otthont akarsz, de neked erre jelen pillanatban nincs lehetőséged.
Szájbarágósan?
Keress erősebb állást. Ennyiből nem lehet nagyobb házat venni, főleg egyedül, kvázi önerő nélkül. Mert ha még mindig van 3 millió tartozásod, egyáltalán mennyiért lehetne eladni a lakást?
Ha mondjuk 10 millió, ebből 3 mínusz a hitel, marad 7, ennek a fele az exé, marad 3,5 millió. Inkább ne. Gondolj a gyerekek jövőjére, ha az egyik kamasz, akkor egyre többe, és többe fog kerülni.
Keressetek plusz bevételi forrást, gyűjtögessetek, hogy a hitelt ki tudd végre fizetni, mert remélem, érzed, hogy 15 év alatt egy 6 milliós tartozás felének kifizetése nem éppen jómódra vall. Sajnálom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!