Mi lesz a hitelekkel?

Figyelt kérdés

Van egy lakáshitelünk, chf-es, és 40 ezerről 80-ra ment fel a törlesztőrészlet. Ezt sajnos jelen pillanatban nem tudjuk fizetni. Én munkanélküli pályakezdő vagyok, testvérem és anyu minimálbérrel dolgoznak. Van még ezen kívül jópár személyi kölcsön, amit már az ő fizujukból vonnak, így a házra ennyit képtelenek vagyunk kifizetni. Testvérem nevén van a hitel, én és anyu készfizető kezesek vagyunk.

Nekem nincs jövedelmem, abból nem tudnak vonni jelenleg.

Pár héten belül költözök a páromhoz. Attól félek, hogy oda is eljönnek személyesen és követelik majd a pénzt. Lehetséges ilyen? Mert az egész ház a párom nevén van, és én nem is leszek egy ideig oda bejelentve. Max. csak ideiglenes lakcímmel. Így jöhet oda a bank követelőzni? Vagy mit tegyek? Nem akarom elveszíteni a páromat!!!

2010. aug. 12. 07:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Hát odamehet követelőzni, de csak tőled követelhet, a párodtól természetesen nem. Szóval nem veszik el semmijét, ettől ne félj, azért az nem úgy van, hogy ahol épp vagy, ott kirámolnak mindent...
2010. aug. 12. 07:50
 2/11 anonim ***** válasza:
mi lenne? nem fogjátok fizetni, akkor szépen érvényesíti a jelzálogjogát a bank és árvereznek...személyesen tőled senki nem fog kérni semmit...de egy dolgot árulj már el, melyik volt az az idióta bank, aki téged, mint pályakezdő munkanélkülit kezesnek elfogadott vagy az anyádat, akinek minimálbére van és hitele?
2010. aug. 12. 08:31
 3/11 anonim ***** válasza:
Annyi lesz igazából, hogy ha nem tudtok fizetni, akkor tiltani fogják a fizetésből mindhármótoknál (tesód, édesanyád és te). Így akár a fizetésed felét is viheti a bank hosszú évekig és ha ne adj Isten bármilyen tulajdont szereztek, azt viheti a bank.
2010. aug. 12. 09:07
 4/11 anonim ***** válasza:

Amire nem árt felkészülnöd, az a következő.:

Nem hiszem, hogy kezes vagy, inkább zálog kötelezett, és/vagy adóstárs lehetsz. Pl ha neked is van a fedezetül felajánlott ingatlanban tulajdonrészed pl öröklés útján, akkor zálogkötelezett vagy. Ha bevontak a hitelbe, mint adóstárs, akkor több a felelősséged is. A bank több módon is megpróbálja behajtani a tartozást. Felmondja a hitelszerződést, átadja egy követeléskezelőnek, az ingatlant pedig megpróbálja értékesíteni.

Ha csak zálogkötelezett vagy, akkor téged annyiban érint ez az egész, hogy a neveden lévő tulajdonrész elúszik, illetve Te is BÁR listára kerülsz. Ha adóstárs is vagy, akkor tilthatnak a béredből és a későbbi vagyonodat is terheli majd ez a tartozás addig, amíg teljes mértékben ki nincs fizetve, plusz ebben az esetben is automatikusan felkerülsz a BÁR listára.

2010. aug. 12. 09:26
 5/11 anonim ***** válasza:
Ne is jelentkezz be a párod címére, mert akkor már foglalhatnak nála is, hacsak nem mutat névre szóló számlát... Meg persze a házasságon/bejegyzett élettársi kapcsolaton se gondolkodj, mert az meg vagyonközösséggel jár, és ugyanaz lesz.
2010. aug. 12. 09:29
 6/11 anonim ***** válasza:

09.26-os vagyok. Amire felhívnám a figyelmedet, az, hogy nagyon nem mindegy, hogyan kerültél bele ebbe a hitelbe. Van egy olyan érzésem, hogy Te csak "tehnikailag" kerültél bele ebbe az ügyletbe, mert a Te neveden is lehet az ingatlan egy része. Ilyenkor a bankok automatikusan bevonják az összes tulajdonost, de akik csak zálogkötelezettek, Ők nem felelnek a teljes vagyonukkal, sem a jövőbeni jövedelmükkel a hitel visszafizetéséért. Sajnos a BÁR-os státusz nekik is kijár, de más a banki megítélése, mint egy rendes adósnak.

A jövődre nézve ezt mindenképpen tisztázd a bankkal.

egy hiteltanácsadó

2010. aug. 12. 09:46
 7/11 A kérdező kommentje:

Szia 09.26-os!

Köszi a választ, és mindenki másnak is. Tényleg így van, én csak "technikailag" kerültem bele ebbe az egészbe, mert nekem is van 1/3-ad tulajdonrészem a lakásból. Bár inkább ne lenne!

A szerződésen úgy van, hogy készfizető kezes és zálogkötelezett vagyok, én és anyu is. Ez pontosan mit jelent?

Köszi előre is!

2010. aug. 12. 15:53
 8/11 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben sajnos nincs jó hírem. Ha Te nem csak zálogkötelezett, hanem készfizető kezes is vagy, akkor sajnos nem csak a tulajdonrészed elvesztése veszélyeztet, hanem ugyanúgy terhel az adósság is. A bank tőled is megpróbálja majd behajtani a tartozást a kamataival, eljárási illetékkel együtt.

Itt utánaolvashatsz:

[link]

2010. aug. 13. 07:06
 9/11 anonim ***** válasza:
hány éves voltál, amikor született ez a szerződés? aláírtad te is?
2010. aug. 13. 07:10
 10/11 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Ha igénylitek, nagyon szívesen adok erre a helyzetre személyre szabott adósságrendezési tanácsot, hogy a legkevesebb kellemetlenséggel és minél hamarabb kerülhessetek ki belőle. Azzal én is egyetértek, hogy követelhetik rajtad is, bár személyesen nem nagyon szoktak felkeresni senkit, csak a pr*v*d*nt és hasonlók.

Évek óta problémás ügyekben segítek embereknek, sokat láttam már, bátran kérdezz privát üzenetben is!

Sikeresebb pénzügyeket kívánok!

2010. aug. 13. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!