Lehetséges-e ez jogilag, mert pénzügyileg igen?
NA valaki itt felvetette, a másodlagos állampapírpiacot, amin 1-2 hónapos lejárattal venni 3-4-5 ezrelékes hozammal jeláró papírokat.
Nekem most szükségem lenne tőkére cirka 1M kéne.
Tagja vagyok régóta egy nagyobb egyesületnek, szövetségnek... 10+ éve.
önkénteskedni is szoktam az adminisztrációban , marketingben....
NA most az éves büdzsé olyan 220-250M. Én segítek általában a treasury dolgok kialakításában. Most januárban, lesz holt idő, vagyis a megmaradt pénz nem lesz lekötve, még jönnek a tagdíj befizetések, ....
Lehetne egy tagsági költsönt írni, hogy nekem 'kölcsön adjanak' 200M forintot 3 hónapra ( a múltévi többlet meg a maradék 20-50M kell a havi működésekhez) én azt beraknám állampapírba csak ilyen másodlagos piacra, és ha 3 árverásen nem is tudnék részt venni, mert nem fednék egyből egymást, de kettőn igen, 0,005 ezrelékes hozammal, az pont 2M lenne és akkor viszautalnám a pénzt a 2M lejönnének a tranzakciós költségek meg ezek ezeket pótolnám vissza az egyesületnek. és maradna cirka 1-1,2M.
Ez leehtséges?

Hogyan hasznalhatnad az egyesuleti vagyont magancelra?
Ez kulonosen nagy vagyoni hatranyt okozo hutlen kezelés vagy sikkasztas. Az hogy te mint tag jogilag melyiket koveted el azt nem tudom.
Feltetelezem a kolcsonadast ugy kepzeled hogy engedely nelkul kiveszed es majd visszarakod. Akkor ez inkabb sikkasztas, de nincs jelentosege. Ugyanaz a buntetesi tetele, es ekkora osszeg mar kulonosen nagy vagyomi hatranyt okoz. Vagyis 1-5 vagy 2-8evig terjedo a buntetesi tetele.
akkor magyarul nem leheséges ez ön szerint, de olvasni azt nem tud
Lehetne egy tagsági költsönt írni, hogy nekem 'kölcsön adjanak' 200M forintot 3 hónapra.

Fogd fel hogy ezt nem lehet. Az nem a te penzed, hiaba adjak kolcson. Te azt nem hasznalhatod fel hogy a kamatbol toked legyen..
Megvan hogy azt a penzt mire lehet kolteni. Arra nem hogy valakinek kolcson adjunk 200milliot hogy 3honapra befektesse. Ha ilyen egyesulet tagja lennek, aki a penzunket igy kezeli, azonnal feljelentenem.

A probléma ott kezdődik, hogy rosszul értelmezed a "tagi kölcsön" jelentését. Konkrétan teljesen ellentétesen.
A tagi kölcsön azt jelenti, hogy a tag ad kölcsön a cégnek, és nem fordítva!
A cég pénzéből a tag nem kaphat pénzt kölcsönként. Csak és kizárólag leadózva kivétként, munkabérként, osztalékként.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!