Hogyan fizessem a diákhitel 1-et?
Az a helyzet, hogy egyetem alatt nem nagyon dolgoztam, és van 2.9 millió diákhitel tartozásom. Nem rosszul keresek, havonta 30-40 ezer forintot fizetek, de így kb 10 év lesz mire visszafizetem, illetve a végösszeg 3.6 millió forint lesz. Van egy kis félretett pénzem, kb 3.8 millió, de nem tudom, megéri e ebből valamennyit előtörleszteni, vagy hogy legyen ez?
Nem nagyon értek ehhez, valaki segítene, mi lenne a legjobb ? :)
Nem éri meg előtörleszteni, mert ha jól tudom 2% a kamata.
Azt a pénzt, amit előtörlesztésre szánnál tedd MÁP+ba, ami 4-5%-on kamatozik.
Ne feletjsük el, hogy ez 8 éves írás.
"Diákhitelnél ez 8-9%"
Ez szerintem nem igaz jelenleg.
Általánosságban, ha jelenleg 4% alatt van a bármilyen hiteled kamata, akkor nem érdemes kifizetni.
Ha 7% fölött van, akkor meg egyértelműen érdemes.
A kettő között meg választás kérdése.
3.
Az írás spiritusza ugyanaz maradt. Nem a konkrét számok a lényeg.
Ha több kamatot kapsz a megtakarításodra, mint amennyi a hitel kamata, akkor nem kell betörleszteni a megtakarítást. Jelenleg állampapírban kapni 5%-ot, miközben a Diákhitel 1 kamata most 2%. Tehát a kérdezőnek nem muszáj betörleszteni a félretett pénzét, ha nem akarja. Nem bukik a dolgon.
Persze csak ha egy bankszámlán rohad lekötetlenül a félretett pénz, akkor érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!