Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit fizessek? Diákhitel2-t...

Mit fizessek? Diákhitel2-t gyógyszerészeti képzésre VAGY lakáskasszát Okj-s képzettséggel? Vélemény?

Figyelt kérdés
2013. júl. 16. 12:16
 1/8 anonim ***** válasza:
Mit csináljak, a Diákhitel2-t nem is én fizetem, hanem az állami fizeti az egyetemnek/főiskolának, ahol tanulok, vagy fizessem a lakáskasszát, amit pedig én fizetek, úgyhogy nem is értem a saját kérdésem már.
2013. júl. 16. 12:43
 2/8 A kérdező kommentje:
Te nagyon gyenge agyú! Látom, tudod, mi a diákhitel. Légy szíves tartsd meg magadnak az agyalágyult válaszaid, és gyökérkedj máshol!
2013. júl. 16. 16:11
 3/8 anonim válasza:

De tényleg nem érthető a kérdésed, fejtsd ki kicsit jobban. A diákhitelt ugyanis akkor kell visszafizetned, ha már dolgozol. Ha meg már elvégezted az egyetemet, akkor miért dolgoznál okj-s képzettséggel?

Szeretnél továbbtanulni gyógyszerésznek, de közben lakásra is szeretnél takarékoskodni, vagy mi van?

2013. júl. 16. 16:33
 4/8 A kérdező kommentje:

Továbbtanulás előtt állok. Valószínű, hogy csak költségtérítéses gyógyszerészképzésre vesznek fel. Mivel van előtörlesztés, első perctől törleszthetem a diákhitelt, amit szeretnék is, mert 750 000 ft egy félév. Ha ezt választom, így is egy vaskos adóssággal indítom az életem, lakás nélkül, viszont lesz egy gyógyszerész diplomán.

Másik lehetőség, hogy OKJ-s szakmát szerzek és közben elkezdek rakni egy lakáskasszát, ebben az esetben lesz egy kisebb lakásom, viszont csak egy szakmával rendelkezem majd.

A lényeg, hogy a diákmunka egy részét így is, úgy is lerakom, a kérdés, hogy hova lenne célszerűbb?

2013. júl. 16. 17:32
 5/8 anonim ***** válasza:

Az első vagyok. Na, így már érthető.

A diákhitel2-t nem szükséges előtörleszteni. Nem véletlenül csak 2% a rajtad levő kamatteher. Ez annyit jelent, hogyha felveszel 6x750 000-et, akkor 3 év múlva (tehát mikor végzel, ha 6 féléves) 4,75 millió forinttal fogsz tartozni.

Ebből 4,5 amit felvettél, de csak 250 000 a kamat.

Az emberek nem értik milyen jó, hogy csak 2% kamatot kapnak a diákhitelre.

Például a legjobb barátom szülei összegyűjtötték a pénzt a srácnak az egyetemi tandíjra, de nem voltak hülyék, inkább felvették a diákhitelt 2% kamatra, és lekötötték a pénzt (majd 5 millió forint) 5 évre, 7,5%-ra. Így tehát a saját pénzüket +5,5%-kal jobban kamatoztatják. A felvett diákhitel kamata és a lekötött pénz kamata közti különbség több mint 1 millió forint lesz 5 év múlva, vagyis ennyit nyertek azzal, hogy nem saját zsebből fizették az egyetemet, hanem hitelből!

Szóval neked sem mocsok sürgős elkezdeni a törlesztést.

És még egy dolog: Én az éveim során 2,1 milliót vettem fel és a fizetésemből 1 év alatt visszafizettem. Persze úgy, hogy egyből nettó 250-nel kezdtem, de ha szerinted ez számodra sem elérhetetlen, akkor meg még egy ok, hogy ne nyugtalankodj. (Én sem tudhattam 100%-ra, hogy mennyi lesz a fizetés, de kockázatot vállaltam és bejött).

2013. júl. 16. 22:58
 6/8 anonim válasza:
Szia! Hány pontod van Gytk-ra? Nekem 376 hát nem tudom reménykedek de én is bejelöltem a fizetőset is és én már eldöntöttem h megyek fizusra is. Ha nagyon jól tanulsz van rá pici esély h átvegyenek államira. Am hova jelentkeztél én Pest és Pécs fizetőst írtam be. De előtte van Pécs és Szeged állami.
2013. júl. 18. 13:04
 7/8 anonim ***** válasza:
Szerintem a gyógyszerész. De amellett nem tudsz diákmumkázni, így nem tudsz előtörleszteni.
2013. júl. 19. 19:30
 8/8 anonim ***** válasza:
Fizetősen nem merném bevállalni. Mi van, ha kihullasz? Vagy csúszol 1 évet?
2013. júl. 21. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!