Ha ellopják a kártya adataimat, azzal ugye tudnak neten vásárolni. Na de hogyan, ha SMS-t kapok a vásárlásról és pl. a kiszállításba be tudok avatkozni, ha szólok a cégnek, vagy ha tudom hova kérik?
Első: ott van a kérdésben is: sms-ben kapott megerősítő kódot kell megadni, anélkül nem megy végbe a vásárlás!
Ez pedig már mindenhol ott van, kis összegnél is, így a telefonod nélkül nem tudnak pénzt költeni a kártyádról.
Pontosan az ilyen visszaélések miatt lett bevezetve a kétfaktoros hitelesítés, nagyon helyesen.
Kétfaktoros azonosítás ide, kétfaktoros azonosítás oda, a Microsoft a tárolt kártyaadataimmal két hete is úgy fizettette a kártyámmal az éves Office365 díjat, hogy a kisujjamat sem mozdítottam. A tranzakcióról kaptam az SMS-őrt, teljesen úgy, mintha én használtam volna a kártyát.
Persze, időben tájékoztattak az összegről, a napról, én nem mondtam le az előfizetést; aztán cselekedtek.
Ha egyébként online fizetek – például bankkártya adatok használatával töltöm fel a mobiltelefon egyenlegem – akkor van SMS-ezés, kód.
Viszont, virtuális kártyát használok. Alapon 1 Ft a fizetési határ, napi 1 alkalommal. Ha fizetni akarok, akkor a netbank használatával emelem a limitet, annyira, amennyit fizetni akarok. Egyrészt időzáras, másrészt annak letelte előtt is visszaállíthatom fizetés után 1 Ft-ra. De ha nem állítom is, ha elhasználtam a pénzt, akkor már fújhatja, aki lopni akar.
Ennek a kártyának az adatait az lopja el, aki akarja. Ráadásul egy ősrégi Nokia 1209-es telefonom száma van megadva a banknak, na, abba másszon bele hacker. (A Microsoft azért tudott fizetni vele magának, mert előtte a kellő összegre állítottam be a határt. Ha nem tettem volna, akkor sikertelen kártyahasználatról kaptam volna SMS-t. És akkor valósan nekem kellett volna fizetni a kártyahasználattal, de az bajmolódós; ezért hagyom őket „rabolni”. Nekem egyszerűbb, és még nem fizettek maguknak jogosulatlanul. Igaz, nem is tudnának, legfeljebb naponta 1 Ft-ot.)
Így nem kell kártyaletiltásért fizetnem, elég jelentős összeget. De nincs is ok a tiltásra, mert ilyen alacsony limittel mit tud bárki kezdeni? Évi nem egészen 2-ezer Ft-os kártyadíjért nagyon megéri.
A fizeteshez kell a hpzzarendelt sms, ami a tied! Azt csak te tudod megvaltoztatni.
Anelkul pedig nem tud rendelni semmit sehova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!