Valós e a bankok állítása hogy milyen hitelt vettem fel?
Mondjuk van egy bank akitől japán YEN- ben vettem fel a hitelt. Mivel forintba kaptam az is lehet hogy csak a szerződésben YEN a hitelem. Honnan tudhatom hogy így van e? Lehetséges hogy az aktuális árfolyam változásokon törlesztek a banknak? És csak kamu a YEN hitel ?
Lehet hogy nincs is YEN devizája a banknak? Ellenőrzi ezt valaki? Sok tönkre ment családot meg lehetne menteni utólag is?
ne álmodozz!
a YEN hitel bevezetésekor minden normális újság, internetes portál azzal volt tele, hogy baromira kell vigyázni, mert nagyon ugrál az árfolyama...
A köznyelvben deviza hitelnek nevezett konstrukció hivatalosan deviza alapú hitel, ahol adott, hogy x yen-t
kell havonta fizetned, de ezt forintban teszed. A szerződésben yen-es összegek szerepelnek akkor az deviza alapú hitel. A banknak is célja hogy szerezzen yen-t (általában tőzsdei, határidős ügyletekkel), mert ha nem akkor a jegybanki alapkamat miatt drága forintot kéne kölcsönadnia neked alaacsony kamaton ( hiszen a yen kamata a svájci frankénál is kedvezőb volt, bár az árfolyammozgások durvábbak nála).
A jelzálog szerződésben bele van írva, hogy milyen devizanem alapú a hitelszerződést kötött az ismerősöd és az is benne van, hogy HUF-ban, vagy más devizanemben is fizetheti-e a részleteket.
Egyes bankoknál eleve lehetetlen más devizanemben visszafizetni a kölcsönt, pl AXA, de több banknál is meg lehetett állapodni szerződéskötéskor, hogy milyen módon kéri a hitelt felvevő a visszafizetést.
Köszönöm a válaszokat de nem vagyok meg győzve.
Ki láthatja azt a hitelest szerződést, amit a bank és a yen hitelt adó bank kötött? Mindaddig vakon vagyok.
Teljesen mindegy, hogy a neked kölcsönt adó bank milyen szerződést kötött a devizahitelt nyújtó bankkal, vagy bárkivel, ugyanis Te jogviszonyban kizárólag a neked kölcsönt adó bankkal állsz.
A hitelszerződésed devizanemét a Földhivatalban is rögzítették, ott is tájékozódhatsz. Neked azokat a szerződési feltételeket kell teljesíteni, betartani, ami a kölcsönszerződésedben áll és semmilyen szinten nem érint, hogy a bank a devizát honnan teremti elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!