Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hagyatékot visszautasíthatja...

Hagyatékot visszautasíthatja az örökös, ha neki magának (örökösnek) van végrehajtása?

Figyelt kérdés

Tehát, hogy van egy örökös, meghal az édesapja. Az édesapjától örökölne x vagyont (+,-). De az örökösnek a saját magánéletében van végrehajtónál több letiltása stb, ami sorban áll, hogy majd a béréből vonják le, vagy ha lesz egyszer vagyona.

Az örökös azonban szeretné visszautasítani az örökséget egy az egyben (+,-). Ebben az esetben is megteheti? A végrehajtó nem tilthatja ezt meg neki?

Volt már valaki ilyen helyzetben?

2019. nov. 10. 18:01
 1/9 anonim ***** válasza:
74%

Természetesen megteheti, de nyilván mérlegelni kell.

És értelme nincs.

Ha van végrehajtása, az örökségből akár teljesen "ki is futhatja" az összeg, azaz nem marad tartozása.

Ha nem elég rá az örökség, akkor is annyival csökken az összeg.

Nem mindegy, hogy a végrehajtó 20 milliót akar rajtad behajtani, vagy csak 3-at.

Abban az egy esetben tudnám megérteni, ha valaki más javára mondana le az örökségről, azaz továbbadná pl. gyerekének, testvérének. Így a szülői ház megmaradna, a végrehajtó nem vinné el.

2019. nov. 10. 18:05
 2/9 anonim ***** válasza:
58%
Természetesen megteheti - de ennek mi értelme lenne amúgy?!
2019. nov. 10. 18:29
 3/9 A kérdező kommentje:
Az lenne az értelme, hogy a végrehajtó ne hajtsa végre az örökölt részen a végrehajtást. Mert akkor a többi örökös lakhatása is veszélybe kerül.
2019. nov. 10. 18:45
 4/9 anonim ***** válasza:
74%

Akkor mondjon le a többi örökös javára.

Ezt írtam eredetileg is.

Ha visszautasítja, az államra száll.

2019. nov. 10. 18:50
 5/9 A kérdező kommentje:

Az örökös (aki visszautasítja az örökséget) gyereke továbbörökölné, ahogy olvastam a neten. Ő meg még kiskorú. De az nem is baj, hogy a kiskorú tovább örökli és ha majd nagykorú lesz le tud mondani a többiek javára.

A lényeg, hogy a végrehajtó nehogy elvegye a többi örököstől a házat, mert egy rész örökösnek vannak levonásai és ezért árverezze az örökölt ingatlan részt, hogy nehogy veszélybe kerüljenek a még bent lakó többi örökösök.

Csak nem tudta, hogy visszautasíthatja e az örökséget (mindet), vagy netán ilyen esetben rácsap a végrehajtó, mert látja, hogy összességében +-a lenne neki és nem engedi, hogy visszautasítsa, mert akkor így nem csökkentené a tartozást.

2019. nov. 10. 18:52
 6/9 A kérdező kommentje:

Azt olvastam, hogy ha valaki meghal akkor már csak visszautasítani lehet az örökséget egy az egyben (+, -).

Olyankor az ő gyereke örökli tovább, ha ő is lemond (ha olyan korú és van gyereke), akkor az ő gyereke stb. Ez addig megy, míg valaki el nem fogadja, illetve ha soha senki nem fogadja el rászáll az államra x idő után.

Tehát halál után (úgy olvastam időközben) csak visszautasítás lehet és nem lemondás. Visszautasítani sem lehet senki részére. Hanem visszautasítja és megy minden tovább a maga útján az ő gyerekére stb.

Lemondani az örökhagyó életében lehet még a vagyonról, akkor lehet még akár a köztük lévő szerződésben azt is meghatározni, hogy mit örököl és mit nem.

Valamint még akkor lehet a vagyonról lemondani (az örökhagyó életében) más javára (testvér, másik szülő stb.)

Most olvasgatok én is a neten mindent, de nagyon köszönöm, hogy válaszoltatok. Ha valaki járt már hasonlóban írjon.

2019. nov. 10. 18:58
 7/9 A kérdező kommentje:

Itt igazából a lényeg a kérdésben az lett volna, hogy a végrehajtó nehogy ne engedje az örökösnek, hogy lemondjon az örökölendő vagyonról, annak érdekében, hogy nehogy aztán így direkt ne legyen vagyona, amit ő le tud tiltani, végre tud hajtani.

De így ahogy olvasgatok és olvasom a hozzászólásokat, egyre jobban úgy gondolom, hogy nincs joga ilyet tenni a végrehajtónak.

Tehát az örökös nyugodtan nyilatkozhat úgy, hogy lemond az örökségről egy az egyben és akkor nem kerülnek veszélybe a többiek akik ott laknak. Mert a fontos ez lenne, hogy az ő hülyeségei miatt egy haláleseti esemény után a hagyatéki eljárás után ne kerüljenek bajba a többiek!!!

Csak, ahogy olvastam az a nagyon fontos, hogy lehetőleg írásban nyilatkozzon az örökös, hogy lemond mindenről. Valamint hogy legkésőbb a hagyatéki eljáráson van lehetősége arra, hogy szóban vagy írásban nyilatkozzon, hogy nem kér semmit, tehát visszautasítja az örökölt részt mindenestől.

Jól értelmezem ugye?

2019. nov. 10. 19:04
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Örökségről lemondani az örökhagyó életében lehet.

Az örökhagyó halála után visszautasítani lehet az örökséget. Ekkor nem jelölheted meg, hogy ki legyen helyetted az örökös.

A hagyatéki tárgyaláson lehetőség van osztályos egyezség alapján a teljes hagyatékot, vagy annak egy részét másnak átadni.

Ha azt szeretnéd, hogy a többi örökösé, vagy valamelyiküké legyen a te örökrészed, a hagyatéki tárgyaláson lehetőséged van osztályos egyezség alapján ezt megtenni.

Ezt a hagyatéki idézésben meg is fogja neked írni az eljáró közjegyző.

Tőle kérhetsz (akár a hagyatéki tárgyalás előtt is) pontos felvilágosítást erről.

(férjem is így adta át a szülői örökrészét a testvére gyerekeinek és én is így kaptam meg a testvéremtől)

2019. nov. 10. 20:09
 9/9 anonim ***** válasza:
Mi a garancia, hogyha kiskorúra száll az örökség Ő majd felnőttként bárki javára átruházza azt?
2019. nov. 11. 12:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!