Diákhitelt érdemes megtakarítási céllal felvenni?
Szóval az a helyzet, hogy nekem semmi megtakarításom nem lesz amikor megkapom a diplomámat és őszintén ez engem nagyon-nagyon zavar és aggaszt is.
Nem volt szükségem diákhitelre eddig, de arra gondoltam, hogy most felveszem és félreteszem az összeget, hátha szükség lenne rá valami okból. Egyről a kettőre élni elég rémes, tudom, másoknak sincs sok választása a legtöbb esetben, de a diákhitel még mindig kedvezőbb hitel bármilyen személyi kölcsönnél, ha egyszer beütne valami és én előre gondolkodom.
Annyira szerencsés a barátnőm, aki diploma nélkül is az utolsó félévében (ami csak a szakdolgozatról szól náluk) havonta majdnem nettó 300 ezret keres. Minimum 1-2 millió ft megtakarítással vág ìgy bele az életbe és sosem lesznek anyagi gondjai, de nekem sajnos csak a bölcsészkarra van eszem, a mérnöki kar számomra olyan, mintha én állnék a 0-án, aki meg azt elvégzi, meg a 100%-on.
Rémesek voltak ezek az egyetemi évek számomra, az önértékelésem nagyjából a béka popsija alatt van, mert azt érzem, hogy nagyon nem éri meg ennyi éven keresztül gürcölni ezért a szakmáért amivel Magyarországon szintén nem lehet jól keresni.
Apa szerint egyszerűbb lenne, ha itthagynám az országot és azzal vége lenne az anyagiakkal kapcsolatos szorongásomnak. Hát nem tudom. Látván az itteni helyzetet, tényleg egy szenvedésnek érzem az egészet. Attól nem félek,hogy nem lesz munkám, de nettó 200-nál még a szüleim is többet keresnek, pedig diplomájuk sincs...
Sziasztok,
Látom elég parázs vita alakult ki a téma körül. Engedelmetekkel én is megosztom veletek a gondolataim.
Az olvasottak alapján úgy gondolom, hogy szerencsés helyzetben vagy, hiszen fenn tudod magad tartani a jelenlegi bevételeidből. A diákhitel felvétele helyett azt javaslom neked, hogy szedj össze magadnak 200 - 300 ezer forintot arra a célra ha valamit cserélned kellene (laptop, telefon, mosógép, hűtő). Ezzel elkerülheted azt, hogy rögtön valamilyen áruhitelt vagy személyi kölcsönt kelljen felvenned.
Erre néhány módszer ami akár egymást kiegészítve is alkalmazható:
- A bevételeid 10%-át tedd félre. Nyilván nem egyszerű idáig eljutni, de ha havonta 10 000 Ft-ot sikerül így eltenned, akkor 1,5 év alatt összejön a fenti összeg.
- Amennyiben extra bevételhez jutsz. Szüleid támogatnak, vagy születésnapra, névnapra kapsz, esetleg bónusz a munkahelyről, akkor annak az 50%-át tedd el. Ha ilyen úton összejön újabb 5000 Ft havonta, akkor a fenti másfél év 1-re csökkenhet.
- Vállalj el minden olyan munkát, ami az idődbe, lehetőségeidbe belefér és az innen származó bevételeknek szintén az 50%-át tedd el a fenti keretbe.
Ezek nyilván általános tanácsok, hiszen csak annyira ismerem a körülményeid, amennyire leírtad.
Bízom benne, hogy tudtam azért segíteni.
Üdvözlettel:
Andrejcsik Gábor
#23: vésztartaléknak, egyfajta mentőövnek is jó. De elsősorban arra kell törekedni, hogy ne kelljen hozzanyulni és csak gyarapodjon. De ha mégis kéne még mindig sokkal jobb, mint bármilyen más kölcsön.
Persze ha valakit ez csak elkényelmesít, akkor nem szabad felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!