Az egyházi emberek mennyi fizetést kapnak és fizetnek-e adót, tb-t, stb? és a pénzbeli adományokal hogyan és kinek számolnak el?
Én csak a TB járulékfizetési kötelezettségükkel tudok biztosat mondani, mégpedig azt, hogy fizetnek, csak a munkaerő-piaci járulék fizetése alól mentesülnek.
De szerintem biztos, hogy adóznak is.
Szépen sorjában:
- Fő szabály az, hogy mindenki, aki bevételt szerez (pénz), valamilyen formában adóznia kell. E fő szabály alól vannak kivételek, ezt el lehet olvasni a személyi jövedelemadózásról szóló törvényben. Tehát az egyházi személyek sem kivételek a törvény alól.
- A fizetés, bér, és az adózás szabályai nem egyformák minden egyházban, s nem minden egyházi személyt az egyház fizet, vannak alapítványok által támogatott egyháziak is.
- Egyházi személy alatt én azt értem, aki az egyházának, gyülekezetének végez a gyülekezettel, egyházzal közvetlen kapcsolatban munkát (igehirdetés, esketés, keresztelő, temetés). A hitoktatás, ha iskolában zajlik, akkor lehet, hogy nem ebbe a kategóriába tartozik.
- Tudok olyan egyházról, ahol a jövedelmük után nem fizetnek nyugdíjas biztosítást, (a törvény megengedi az esetükben), ehelyett egy üzleti alapon működő nyugdíjbiztosítást fizetnek utánuk, mint természetbeni juttatás. A jövedelmük után pedig szja-t fizetnek. Egyébként ők az államtól nem kapnak fizetést, azt teljes egészében az egyház (gyülekezet) fizeti.
- Egyházi személyek tartanak iskolában hitoktatást. Erre az állam fizeti a szokásos pedagógusi óradíjakat, ami után tb, adó és nyugdíjjárulékot kell fizessenek.
Ennyire futotta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!