Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szüleim négyen testvérek....

Szüleim négyen testvérek. Örököltek egy ingatlant papám után. A testvérei úgy vélik, h adót kell most fizetniük, mert tavaly ősszel eladták az örökséget. Igaz ez?

Figyelt kérdés
Az örökösödési adót eltörölték, akkor milyen alapon kérhetnek pénzt?

2019. ápr. 14. 13:53
1 2
 11/12 anonim válasza:
56%
Oké értem! Bocsi én nem a kérdező vagyok, csak becsatlakoztam a kérdésemmel.. A 2es,9es amit én irtam...
2019. ápr. 14. 21:03
 12/12 anonim ***** válasza:
50%

Látom, többen keverik a szezont a fazonnal. :)

Az alapkérdezőnek:

Illeték és személyi jövedelemadó két különböző dolog. Illetéket vagyon szerzése után fizetünk, míg SZJA-t bevétel, jövedelem megszerzése után fizetünk.

Ingatlan értékesítése után akkor kell SZJA-t fizetniük, ha származott belőle adóköteles jövedelmük (adózatlan haszon).

Az adóköteles jövedelmet úgy számoljuk ki, hogy az eladott ingatlan után kapott összegből levonhatjuk a törvény által meghatározott és hitelt érdemlő módon igazolt kiadásainkat, amit az ingatlan megszerzésére fordítottunk.

Milyen kiadások lehetnek ezek? Például az eladott ingatlan megszerzéskori értéke, az akkor utána fizetett illeték (ha kellett fizetni), az akkor fizetett ügyvédi, közjegyzői, földhivatali díj, az értéknövelő beruházások költsége, stb.

Egy ingatlan megszerzéskori értéke ÖRÖKLÉS esetén az örökösödési illeték kiszabásához figyelembe vett érték lesz. Ha nem szabtak ki illetéket, akkor a hagyatéki leltárban felvett érték.

A levonható kiadások után fennmaradt összeg bizonyos százaléka lesz adóköteles. Hogy mennyi, az azon múlik, hogy melyik évben örökölték az értékesített ingatlant, és melyik évben adták el. Minél nagyobb a két dátum között a különbség, annál kevesebb lesz az adóköteles rész. A "szerzést" követő 5. és további években történő értékesítés esetén az eladás SZJA alól "mentessé" válik.

Lényegtelen, hogy az értékesítés után kapott bevételt mire költi az illető, vesz másik ingatlant vagy sem, ha keletkezik adóköteles jövedelem belőle, be kell vallani és megfizetni utána az SZJA-t.

Ha tavaly értékesítették, akkor a 2013. évben vagy előtte években örökölt ingatlan értékesítése "adómentessé" vált, nem kell adózás szempontjából foglalkozni vele, bevallásban sem kell feltüntetni sehol, mindegy, hogy mekkora haszonnal adták el.

Melyik évben került a nevükre az eladott ingatlan?

2019. ápr. 15. 05:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!