Lehetek-e most 2019-ben olyan Egyéni Vállalkozó, hogy a jövedelmem után adózok? Vagy ez már megszűnt?
Lehetsz.
Ezt úgy hívják, hogy tételes költségelszámolású adózás, csak ennek is van egy kis "buktatója" a mindenkori minimálbér után mindenképpen meg kell fizetned az adókat, járulékokat - ha van annyi bevételed, ha nincs - márpedig ez több lesz, mint a KATA-s adózás, olyan 80 ezer ft környékén van most.
De ez hogy lehet? Nekem van olyan tanárismerősöm, aki szintén egyéni vállalkozó és azt mondja, hogy ő nem fizet minimálbér után, csapán a jövedelme után.
Valamint elszámolja a kiadásokat is mint üzemanyag, vásárlások, stb... Akkor ő hogy csinálhatja?
4-es, a KFT-re gondolsz?
Hát igen, ott min. 500 ezer az induló...
Négyes vagyok. Nem a Kft-re gondoltam, hanem sima főállású tételes költségelszámolásos vállalkozóra. A kft meg amúgy sem 500 ezer, hanem már egy ideje 3 millió a minimum törzstőke. De erre is vannak azért megoldások :)
Az EVA meg más intézmény, azt ne keverjük ide, ráadásul azt már nem is lehet választani, úgyhogy nem releváns.
A kollégádnak pedig valószínűleg van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, így ő lehet másodállású egyéni vállalkozó, aki valóban a tényleges jövedelme után adózik. De itt ugye muszáj, hogy meg legyen a minimum heti 26 órás foglalkoztatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!