Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Könyvelés megbízási jogviszony...

Könyvelés megbízási jogviszonyban, egyéni vállalkozás nélkül?

Figyelt kérdés
Van bármi akadálya, hogy megbízási jogviszonyban könyveljek, úgy, hogy nincs egyéni vállalkozásom? Könyvelőként van főállásom, de lenne egy kis cég, amit otthon el tudnék vállalni, de nem akarnék egyéni vállalkozást. A havi megbízási díj a minimálbér 30%- a alatt van így nem lennék biztosított sem. A kérdés azért merült fel bennem, mert az EGYKE adatlapon a kèpviseleti jogcímek között szerintem a könyvelőt kell kiválasztani, de itt kér adószámot, ami ugye ev. hiányában nincs. Köszönöm a választ.

2019. febr. 16. 06:41
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
23%

"Amikor elindultak az eljárások egyébként a közjegyző is , a bírósági jogtanácsos is, meg a nyomozó is megerősítette, hogy egyre több a kókler könyvelő."

Nyilván pl. pont ezért nem lehet megbízási szerződéssel végezni - csak vállalkozóival...mert akkor valamennyire "szem előtt van", felelősségre vonható esetleg, képzettséghez kötött (ezt nem tudom, csak gondolom) stb.

2019. febr. 17. 11:08
 22/28 anonim ***** válasza:
0%

A legtisztább ha Ngmnél regisztrált és felelősség biztosítással rendelkezővel kötsz megbízási szerződést és van iroda ahová bemehetsz, beviheted az anyagot vagy napközben ha hívod, hogy épp ez vagy az kellene ( igazolas bérjegyzék módosítás, munkáltatói igazolás, stb. ) vagy kérdésed lenne a pénzügyi tervvel kapcsolatban, akkor nem napokig kell várni a válaszra, ami halogató jellegű.

"Könyvelő cég " esetében nem feltétlen kell végzettséget igazolni.Pláne, ha a fő tev. kör teljesen más. Ev-nek meg nem kötelező a könyvelő számviteli törvény alapján.

Más kérdés, hogy pl. egy magánszemély az ügyfél saját ügyfélkapujàn is garázdálkodhat könyvelőként, akár szabadon, az e.v. nevében "megbízottként ". Utólag bizonyítani azt már elég nehéz, a felelőssége meg 0 is lehet így.

2019. febr. 17. 15:49
 23/28 A kérdező kommentje:

Szeretném "megköszönni" minden kedves kollégának és hozzászólónak a segítőkész és kielégítő válaszokat. Pár dolgot leírnék azért:

1. Van észszerű magyarázata, hogy miért nem szeretnék egyéni vállalkozást: (mégsem fejtem ki, tuti, hogy valaki ebbe is beleköt..)

2. Péntek este kérdeztek meg, hogy nem könyvelném e a kft-t, a NAV-ot így nem tudtam már megkérdezni, és a könyvvizsgálónkat sem szerettem volna este, vagy hétvégén zavarni.

3. Az Szvt-nek szerintem megfelel, nem találtam semmilyen kizáró okot, sőt valamelyik adózási fórumon is ajánlották valakinek a megbízási jogviszonyt, viszont az EGYKE-n nem lehet jelenteni, ezért szerettem volna valakitől egy normális, indokolt választ kapni.

4. Ahogy olvastam a hozzászólásokat két dolog jutott eszembe: vagy a "nagyon tájékozott" kollégák nem is kollégák, vagy Ők sem tudja a kérdésemre a választ :)

Részemről befejeztem, holnapra úgyis okosabb leszek. :)

2019. febr. 17. 17:22
 24/28 anonim ***** válasza:
51%

Tévedsz. Hidd el, tb-béres mképessel pontosan tudom. És szégyen, hogy a kollégámnak tartod magad.

NAV? Jogszabály.

2019. febr. 17. 17:28
 25/28 anonim ***** válasza:

13-as vagyok, és nem vagyok könyvelő, viszont segédkeztem könyvelőirodában egy olyan könyvelőnél, aki azt sem tudta, hogy a táppénzes időszak szolgálati időnek számít nyugdíj szempontjából. Fergeteges vitát kerekített belőle. Mindezt úgy, hogy cégeknek bérszámfejtett évek óta.

Kb. 30 éve könyvel és jó híre van a városban. :)

Erre varrjál gombot.

Kedves Utolsó! Ha tudod a jogszabályi oldalt, akkor miért nem írod ide? Hm?

Nem lett volna egyszerűbb, mint kritizálni másokat?

2019. febr. 18. 05:00
 26/28 anonim ***** válasza:

Ma már állítólag nem is könyvelő az 59%-os :-)

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..

2019. febr. 28. 09:20
 27/28 anonim ***** válasza:

Mondjuk az összes 57%-os meg akkor te vagy, igaz?

Én könyvelő vagyok, és osztom a kolléga(nő) véleményét. Ilyent kérdezni szégyen szakemberként egy ilyen oldalon.

2019. febr. 28. 11:36
 28/28 anonim ***** válasza:
Nem, én nem rejtem el a felh. nevem... De a stílus maga az ember, így nem nehéz azonosítani az egyazon felhasználok válaszait.
2019. febr. 28. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!