Vámeljárás - alapvető kérdések a vámeljárásról, ld. A némileg szórakoztatónak szánt leírás-kifejtés végén avagy hogyan kell vámoltatni?
Üdv, kezdő vállalkozásként volt áru, amit csak Kínából tudtam reális áron, ugyanakkor kisebb mennyiségben beszerezni, így a csomagokat úgymond nem állították meg a vámon.
Azt még értem, hogy ilyenkor nekem kell a vámeljárást/-nyilatkozattételt kezdeményeznem, de a további teendőkkel kapcsolatban a hatóságtól (NAV/VPOP) nem vagyok képes érdemi választ kicskarni - a kérdésem ugyanakkor nem volna bonyolult, illetve a legegyszerűbb a témában: mégis hogyan kell az eljárást elindítani, ha már a kezemben szorongatom a harmadikországból behozott, vámolatlan árut?
[Eddigi próbálkozásaim, ínyenceknek:
a) NAV 1819 infóvonala: a többi menüponttal szemben az 5-ös - vámügyek - menüpont egy csökkent értelmű férfihanghoz kapcsol, aki az érdemi válasz helyett mikszáthi/jókais/krúdys anekdotázásba kezd; aki nem hiszi, próbálja ki)
b) személyes, félfogadós ügyintézés a sima NAV Gvadányi utcai egységében -> továbbküldenek a Rózsa utcába, ahol a VPOP Ügyfélszolgálata székel
c) A NAV-ba beolvadt VPOP (wait for it...) ÜGY-FÉL-SZOL-GÁ-LAT-ÁN kioktat egy egységsugarú, vállalpos-rangjelzéses, az uzsiját majszoló sutyerák, hogy nem általános felvilágosításért vannak ők, majd nagy kegyesen megadja (nem fejből, hanem a telójából kikotorva), mint minden titkok tudója, a NAV 1819-es infóvonalát -> ld. a) pont (holott a lehető legudvariasabban, a napszaknak megfelelően köszönve, elnézéskérések közepette, az ikes igéket ikesen ragozva, alázatosan adtam elő a kezdővállalkozó nyomorom)
d) közben a NAV honlapján/kapcsolat menüpontban is próbálkoztam ímélt írni, azt, becsületükre legyen mondva, legalaább elolvassák, és csak aztán ***ják be a copypaste választ, amelyben azért kap is az istenadta állampolgár-adóalany infómorzsákat:
"A vámeljárást a vámáru megérkezését követően egy formanyomtatvánnyal az un. Egységes Vámokmánnyal kell kezdeményeznie a vámhatóságnál a címzettnek vagy a címzett írásos meghatalmazásával rendelkező képviselőnek (vámügyintéző, vámügynök, postai vámügynökség). Az Egységes Vámokmány nyomtatványboltban vagy vámügynökségnél megvásárolható.
A vámkezelési kérelemhez csatolni kell a hatályos jogszabályok által előírt okmányokat (számla, fuvarokmány, egyéb a konkrét áruhoz esetlegesen előírt okmány).
(A vámeljárás elektronikus úton történő kezdeményezésére is van lehetőség. Az un. e-vámról bővebb információ található a NAV honlapján:
(link)"]
Az előbbi idézetnyomán az alábbiakra keresem a választ egy kompetens, segítőkész személytől:
a) hány napom van bejelenteni a kívülről (Kína) jött árut . mindezt a 'rendelésleadás-postára adás-kis portámra való megérkezés' melyikéhez viszonyítva?
b) lehetőségem van-e elektronikusan megindítani a vámeljárást, vagy ez csak úgymond a szerződött partnerek, ügynökségek kiváltsága? (van már EORI számom, ÁNyK-m, sőt a KKK-ba, bármi is legyen utóbbi, is regisztráltam)
c) ha a b) pontnak egyszerű, mezítlábas kezdő vállalkozásként úgysincs realitása, akkor leszek szíves elbattyogni egy nyomtatványboltba és venni jópár ív EV 0252 jelzetű Egységes Vámokmányt?
d) az EV 0252 kitöltésénél (akár online, akár a kiskezemmel) mennyire para, hogy a kínai fél közmondásosan hanyagul tölti ki a számlákat, azaz az elvárt részletesség, rubrikamennyiség kb 10%-ába fogok tudni írni valamit a feladó által rendelkezésre bocsátott adatok alapján?
e) Mindemellett az áru amúgy nyugodhat már nálam, békében a továbbértékesítésig, vagy azt is fel kellesetleg nyalábolnom és bemutatni a hatóságnak/vámudvarnak stb. offline, a maga fizikai valójában?
f) és úgy általában: ki milyen tapasztalatokat szerzett a vámolással, főként kezdőként? (Könnyű-szívás / szívjék a véred-hagynak élni / survival guide stb.)
Köszi előre is annak, aki végigolvasta és urambocsá válaszával segít.
"Üdv, kezdő vállalkozásként volt áru, amit csak Kínából tudtam reális áron, ugyanakkor kisebb mennyiségben beszerezni, így a csomagokat úgymond nem állították meg a vámon....
Azt még értem, hogy ilyenkor nekem kell a vámeljárást/-nyilatkozattételt kezdeményeznem, "
Igazából nem is értem a kérdésedet: ha nem állították meg a VÁM-on, mert nem érte el az értékhatárt, akkor miért akarod vámoltatni?
Lehet, hogy nem jól tudom, de ha nem éri el a vámértéket akkor nem kell semmilyen vámeljárás - ha meg eléri, akkor az országba bejövetelkor automatikusan megíndítják a vámeljárást (általában a Magyar Postával kötött szerződés alapján) : küldenek egy emailt, hogy ilyen és ilyen iratokat csatolj, ennyi és ennyit fizess, stb.
Én legalábbis így ismerem a menetét a dolgoknak.
Köszi a választ, közben a vakvéletlen összehozott egy volt vámhatósági dolgozó, jelenleg könyvelővel, aki inkább amellett érvelt, hogy mégiscsak kell ilyenkor valami irományt szerezni arról, hogy valami vámjogosítvánnyal bíró szerven átment a csomag - bár ő is azt mondta, hogy elég abszurd helyzet, és egy esetleges ellenőrzésnél leheta Te értelmezésed szerint is vélekedni (ha átment a vámon, az nem a vállalkozás hibája), de rosszhiszeműen is (miért nem a vállalkozás jelentkezik "visszafele" a vámhatóságnál).
Szóval most a Magyar Császári-Királyi Postával levelezek, pontosabban küldtem nekik levelet, hogy igazolják már legyenekszívesek a szabad forgalomba bocsátást. Tudom, extrémsportszámba megy a postát ilyesmire bírni, mikor az elsődleges feladatuknak is impotensek eleget tenni, de hátha váalszolnak és leigazolják, hogy az XY123 számú küldeményt ők, illetve ők nem vámolták le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!