Ha egy százmilliós ingatlant elcserélünk két 50 milliós ingatlanra, hogy a legjobb véghezvinni?
Úgy értem, hogy adó és illeték szempontjából mi a legkedvezőbb?
Az ingatlan régi így eladása adómentes.
A vásárolt ingatlanok esetén azonban úgy tudom a különbözet után illetéket kell fizetni.
Van kedvezmény de csak az egyik esetében. Tehát az egyik 50 milliós ingatlan esetén csak a különbözet tehát 50 millió után kell illetéket fizetni, a másik esetében nincs illeték kedvezmény így ugyanúgy az 50 millió után kell. Vagyis végeredményben mindkettő után kell illeték. Jól gondolom ezt, vagy van más megoldás is?
Csak az egyik ingatlanra kell megfizetned az illetéket, mert ahogy te is írod, csak a különbözetetre kell.
Az első 50 milliós ingatlan vásárlásánál be tudod számítani a 100 milliós eladott ingatlant, így a különbözet minusz(!) 50 millió forint, vagyis az a vásárlás illetékmentes lesz, mivel az illetékalap negatív szám.
A második 50 milliós lakásnál meg meg kell fizetned az illetéket.
Esetleg ha a 100 milliós lakást 2 részben adod el , és a két részlet között, vagy előtt megveszed az egyik 50 milliós ingatlant, akkor nem kell illetéket fizetned.
Igen 2 tulajdonos van, de nem ugyanaz a kettő lesz a két új ingatlan tulajdonosa.
Részletesebben leírva:
Apa és anya (férj és feleség) tulajdonos 50%-50%-ban.
Az új tulajdonos egy testvér pár lesz, a 2 megvásárolt, fele-fele akkora értékű ingatlan tulajdonosa 100-100%-ban.
Itt merül fel a sok kérdés,
1 eladni a nagyingatlant, a pénzt odaadni a 2 fiatalnak s ők vesznek maguknak ingatlant. Ekkor ugye vagyonszerzési illeték van a 100%-ra mert nem ők adták el, így nincs illetékkedvezmény. ugyanakkor első lakásra van illetékkedvezmény, így ha jól tudom fele annyi lesz az illeték mindkettőnek.
2. ha bonyolítjuk, s az egyik fiatal kapja az egyik 50 milliót a másik ingatlan a szülő veszi meg akkor ugye ott a különbözet után van illetékkedvezmény de nem fele az illeték mert nem első lakása a szülőnek. A fiatal nevére azonban ingyen írathatja át.
Magyarul semmi értelme sincs, de az egyik fiatalnak azért így még kedvezőbb, fele az illeték.
Harmadik lehetőség az, hogy a nagy házat íratják a két fiatal nevére 50%-50%-ban s aztán ők cserélik ketté, Így mivel 50 milliós házrészéből vett 50 milliós lakást teljes illetékkedvezménye van.
jol gondolom vagy valamit félreértek?
" így a különbözet minusz(!)"
én ugy tudom negativ különbözetnél is kell fizetni, mert az abszulút érték számít.
#4: nem jól tudod.
#3: ha a "fiatal" címszóval jelzett személyek az "apa" és "anya" gyermekei, akkor jól látod: akkor lesz illetékmentes az egész tranzakció, ha az veszi meg a két kis lakást, aki eladja a nagyot. Vagyis vagy a szülők adják el a nagyot és veszik meg a két kicsit külön külön, majd íratják át a gyerekekre, vagy előbb íratják át a két gyerekre a nagy lakást és utána ők cserélnek kisebbre. Ha a gyermekek 18 éven alattiak, akkor az első verzió lényegesen kevesebb bonyodalommal jár.
Jelenleg "apa" és "anya" mindketten 50 millions ingatlanvagyonnal rendelkeznek, és a csere után is 50 milliós ingatlant akarnak megvásárolni külön külön, tehát a lakás értékel különbözete mindkét személy esetében 0 forint.
De én még olyanról nem hallottam hogy vagyonSZERZÉSI illetéket kell fizetned ha egy olcsóbb lakásra cseréled a drágább lakásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!