Lakáskiadás kérdés?
Már évek óta nem kell bejelenteni az ingatlan bérbeadás tényét az adóhatóságnak.
Fizetni negyedévente kell adóelőleget a belőle származó jövedelem után, vezetni a kötelező nyilvántartásokat, majd év végén azt lezárni és az alapján bevallani a belőle származó bevételt, elszámolt költséget, valamint az adóköteles jövedelmet, majd rendezni a véglegesen kiszámolt adó és az év közben megfizetett adóelőlegek különbségét.
bejelenteni nem kell sehova. Negyedévente adóelőleg, bevallás csak év végén.
"Ha jól tudom, 15% SZJA-t kell fizetnem..." nem tudom, jól tudod-e, mert nem írtad, hogy minek a 15%-át. Ha a jövedelem (tehát bevétel minusz költségek) 15%-ára gondolsz, akkor jól tudod.
"Én befizetem az összeset, aztán az nav majd visszautal amennyit gondol. Sokkal egyszerűbb"
A NAV azt fogja gondolni, hogy nem utal vissza semennyit. Ha túlfizetésként ott marad az adófolyószámládon, akkor vagy visszakéred Te, bizonyos formanyomtatvány kitöltésével (17-es), vagy 5 év után elévül a visszaigényléshez való jogod és törlik a visszajáró összeget a folyószámládról.
"Pontosan tudom, hogy vissza kell igényelni."
Akkor ne írj mást. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!