Lakáskiadás magánszemélyként?
"mit kell nekem adni neki"
Amit kér. Ha számlát kér, akkor számlát, ha nem kér, akkor is valamilyen átvételi elismervényt arról, amit a bérlőtől kapsz.
"Igényelnem kell adószámot"
Alapból nem, de ha számlát kér a bérlő, akkor muszáj, mivel számlatömböt a nyomtatványboltban csak és kizárólag adószám birtokában lehet venni.
"hova jelentem be"
Alapból sehova, de ha adószámra van szükséged azért, hogy számlát állíts ki, akkor azt a NAV-nál lehet igényelni.
"A rezsiszámlák levonhatók költségként"
A tevékenységgel szorosan összefüggő, és hitelt érdemlő módon igazolt költségek levonhatók a bevétellel szemben. Hitelt érdemlő módon igazolt az a költség, amelyből egyértelműen látszik, hogy a Te kiadásod volt, a tevékenységgel összefüggő, hogy milyen kiadás volt, mennyit kellett fizetni érte, mikor, és tényleg megfizetésre került.
"Hogy kell adózni"
Negyedévente meg kell határozni, hogy mennyi a bevétel, mennyi az elszámolható költség, és a különbözet után 15 % SZJA-t fizetni, valamint 1 millió forintot elérő jövedelem után még EHO-t is. Ezeket a negyedévet követő hó 12-ig kell megfizetni külön-külön az adónemhez fenntartott NAV-os bankszámlára.
Év végén az egészről adóbevallást kell készíteni, és rendezni az év közben befizetett előlegek és év végén ténylegesen kijött kötelezettség közötti különbözetet.
"Kinek a nevén legyenek a rezsiszámlák? "
Ha a Te neveden futnak, akkor azt a bevétellel szemben beállíthatod költségként. Ilyenkor - gondolom - Neked fizetik ki a rezsi összegét is a bérlők, tehát a megfizetett rezsi összege is a bevételed részét képezi, nem csak a bérleti díj.
Ha nem a nevedre szólnak, akkor nem is vonhatók le költségként a bevétellel szemben, viszont ilyenkor a bérlő közvetlenül a szolgáltatónak fizeti meg, tehát bevételedként sem kell figyelembe venned azt az összeget.
"Jó az, ha egyből a szolgáltató cégeknek utalja a pénzt?"
Ezzel nincs gond, de jó lenne, ha a bérbeadó is követni tudná a megfizetéseket, nehogy később problémája adódjon belőle. Én éppen ezért nem íratom át a szolgáltatásokat a bérlő nevére, inkább olyan bérleti díjat szabok meg, ami ezzel együtt is megéri nekem.
Adóköteles jövedelem = KAPOTT BEVÉTEL (ha a bérlő Neked fizeti, akkor a rezsi összege is!) - igazolt, elszámolható kiadások
Tehát az adóköteles jövedelem nem mindig egyenlő a bevétellel!
Ez fontos az EHO-fizetési kötelezettségnél, hiszen ott az említett 1 milliós határ jövedelemre vonatkozik, nem pedig bevételre!
... valamint: Nem minden kiadás számolható el költségként, hiába merült fel
A figyelembe veendő bevételeket és elszámolható költségeket az SZJA törvény mellékletei írják elő. Azon kívül nyilvántartási kötelezettségeket is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!