Kulfoldi fizetes dupla adozassal jar?
Sziasztok,
Megerositeskent, ha kulfoldi cegnek nyujtok szolgaltatast itthonrol, szamitogeprol es a szerzodesben szereplo fizetes mar megadoztattak kinn az orszagban, attol meg itthon is be kell vallanom es fizetnem onkent a maradek osszeg 33-34÷-at mivel Magyarorszagrol dolgozom? Programozok, grafikusok ,tervezok, barmi, akik kulfoldi cegnek dolgoznak home office-ban, duplan adoznak?
Koszi a valaszokat. G
Eus dologrol tudok csak nyilatkozni.
Ha Mo-n vállalkozásod vagy céged van, akkor Mo-n adózol.
Ha szolgáltatást nyújtasz akkor te megszabod az áradat amiben már a te Mo-i adód is benne van. A számlát teljesen normálisan úgy állítod ki mintha egy magyar megbízonak tennéd. A külföldi cég ugyan úgy eltudja azt könyvelni.
Nekem egy kisvállakozásom van külföldön és egy magyar Grafikus dolgozott nekem. egyszeri munka, a számláját rendesen bele tettem a könyvelésembe...
Ha nem vállakozo vagy cég vagy, akkor a külföldi cég ott bejelnt amelyik országban müködik. ìgy oda fogsz csak adózni.
A másik ami lehetséges még, ha egy magyar közvetítö cégen keresztül kapsz külföldi munkát. Akkor a magyar cégbnél vagy bejelentve és a külföldi cégnél kiküldetésben vagy. Mo-ról kaopd a minimál bért vagy egy alacsony fizetést, ez után adózol és fizeted a járulékokat is, és kapsz még külföldön(de ezt is a kiküldö cégtöl) egy kiküldetési díjat(ez a nagyobb összeg) amit kint külföldön béradóval súlytanak(de más járulékkal nem), de te ezt a béradót a köv évben vissza igényleheted ott külföldön...
Köszi.
Nincs cégem, szerződéses munka/szolgáltatás lenne. A cég UK-ben székel, a számlát én állítanám ki, a 20% VAT be van fizetve a cég által és az ő könyveikben van.
Ez esetben a dupla adózást én is kicsit abszurdnak gondolnám, mert mi van ha elmegyek nyaralni egy hosszabb időre vagy erasmus-ra mennék és nem itthon dolgozom laptopon?:)
Ha van mellette itthonról származó bevételed is, akkor szja-ba fel kell tüntetni, de adózni már nem adózol utána, ha kint levonták a járulékokat és van kettős adóztatást elkerülő egyezmény a két ország között.
Ha nincs mellette itthonról más jövedelmed, akkor nem is kell, bevallani a kinti jövedelmet, feltéve hogy kint a járulékokat ( a 20% VAT az, az áfa és nem a jövedelemhez tartozó járulék !!! ) megfizették utána.
Mivel ez nem munkaviszony, hanem megbízási szerződés,adószámos magánszemélyként, így bevételnek minősül, az adóalapot megnöveli és meg kell itthon utána fizetni a járulékokat.
Emellett, abban az országban adsz le bevallást, ahol az adóév nagyobb hányadában tevékenykedsz és életvitel szerűen élsz. Hiába mész ki Erasmusra, szezonális munkára külföldre, itthon kell szja-t leadni, ha pl. mellette itthon van az állandó lakcímed és valamilyen jogcímen van jövedelmed ( akár az addig kiadott lakásod bérleti díja is ).
Nekem pár dolog nem világos. Te milyen minőségben állítasz ki számlát? Adó számos magánszemély vagy egyéni vállalkozó?
Továbbá te itthon áfa körös vagy, vagy sem?
Továbbá a kinti cég mi alapján fizet 20% áfát? A te számlád biztos hogy nem tartalmaz 20% áfát.
És akkor itt ketté venném a dolgot.
Azt a bizonyos 20% áfát szerintem te azért emlegeted, mert valami közvetítő oldalon keresztül dolgozol (pl upwork) és azok tesznek rá a te fizetésedre 20% áfát. Ha ez így van, akkor meg kell adnod az oldalon az adószámod és akkor nem csinálnak ilyet. Ha nem így van, akkor kíváncsian váron a választ, hogy ez a 20% áfa mégis honnan jön, ha a te számládon nem szerepel. Az is lehet, hogy valami közvetítő oldal eleve rárak a szolgáltatásodra 20% áfát? Minden esetre neked úgy kell számláznod, hogy az általad megkapott összeg szszerepeljen rajta bruttóban. Ha a számládnak van áfa tartalma, akkor azt utána befizeted a navnak.
A kérdés másik fele az, hogy a számla kiállításán túl (ami elvileg az egyetlen dokumentum ami áfát tartalmaz) milyen kötelezettséged van.
"attol meg itthon is be kell vallanom es fizetnem onkent a maradek osszeg 33-34÷-at"
Mivel számlát kiállítasz (Amit ugye kötelező, ha nem vagy a kinti cég alkalmazottja), akkor függetlenül attól, hogy a számládon van e áfa vagy sem (ez attól függ, hogy áfa körös vagy e vagy sem) valami járulékot vagy jövedelemadót minden bizonnyal fizetned kell. Előfordulhat hogy Személyi JövedelemAdót kell fizetned a nyereséged (= bevétel - költség) után (adó számos magánszemély), előfordulhat hogy havi átalányt fizetsz (pl. KATA-s egyéni vállalkozó), de előfordulhat más eset is. Ez attól függ, hogy milyen vállalkozási formában és milyen adózási formában űzöd a tevékenységet. De az áfán felül biztos, hogy kell valamit fizetned (legyen az adó és vagy járulék), hiszen az áfát alapesetben a vásárló fizeti meg , nem pedig te. (Alapesetben általában neked fizeti, mert alapesetben a te számlád tartalmazza az áfát, úgyhogy azt be kell fizetned az állam felé).
Nem közvetítőn keresztül, közvetlen szerződés lenne a céggel.
Itt a szerződés részlete a fizetésről
A képen az van, hogy a második fekete csíkkal takart helyen megjelölt összeget fizetik ki neked, nettóban. Továbbá hogy te kiállítasz egy számlát, amin rajta van a fizetendő ÁFA és minden egyéb díj, és azt ők 30 napon belül kifizetik.
Szó nincs arról, hogy ők a saját szakállukra fizetnek utánad áfát. Vagy én értek félre valamit? A látottak alapján fizetni fogják a te számlád végösszegét, amely attól függően, hogy áfa körös vagy-e vagy sem, tartalmazhat valamennyi (magyar) áfát. Az így megkapott összeget te a saját vállakozási és adózási formádnak megfelelően bevallod és a járulékokat megfizeted.
Mivel azt írtad, hogy a cég az Egyesült Királyságban székel, a számládra Eu-s közösségi adószámot kell majd írnod, ami ha még nincs, kérned kell a NAV-tól. (lásd a 27-es sázmú információs füzetet [link] )
En is kivancsi lennek erre:
"Te milyen minőségben állítasz ki számlát? Adó számos magánszemély vagy egyéni vállalkozó? "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!