Hogy ha én kiadok egy házat albérletbe, és ugye nekem abból bevételem származik, akkor milyen kötelezettségeim vannak adózással kapocslatban?! Gondolok itt százalékra stb.
Kedves Kérdező!
Ezt a 80.000es dolgot én sem értem. A lényeg:
Megvan a bevételed. Negyedévente összeszámolod, ha 10% költségátalányt alkalmazol (ez mindenféle számla, bizonylat nélkül elszámolható), akkor az összeg 90%-ának a 15%át befizeted az szja adónemre.
Pl.: Ha 50.000ért adod ki, akkor jan-febr-márc 150.000 ft. Ennek a 90%a 135.000 ft, aminek a 15%át - 20.250 ft-ot befizetsz SZJA előlegként Április 12ig.
Mindig a negyedévet követő 12ig kell befizetni.
Azt még érdemes hozzátenni, hogy évi 1 millió forintos jövedelem fölött eho-t is kell fizetni. (Jövedelem = bevétel - költség, ergo ha az előző válaszoló által ajánlott 10%-os költségátalányt alkalmazod, akkor a lakáskiadásból származó bevételed max. évi 1111111 forint lehet)
Persze lehet tételes költségelszámolást is alkalmazni, ez esetben viszont minden költséget bizonylattal kell igazolni, és csak a jogszabályoknak megfelelő tétel számít költségnek.
Sokszor felmerül még a rezsi kérdése. Ha a rezsiszámlák a te nevedre érkeznek, vagyis te fizetsz a szolgáltatóknak, és a bérlőtől csak beszeded az összeget, akkor a rezsi is ugyanúgy bevételnek minősül. Ilyenkor a 10%-os költségátalány valószínűleg nem éri meg, hanem érdemesebb a tételes elszámolást választani. Illetve másik lehetőség, hogy a rezsiszámlákat átíratod a bérlő nevére, ilyenkor ő rendezi saját maga a számlákat, és nem jelentkezik nálad bevételként.
Bocsánat, én már jövő évben gondolkoztam. Jövőre eltörlik az EHO fizetési kötelezettséget a bérbeadásra.
Viszont a rezsi kérdés, amit az előttem szóló írt teljesen jó meglátás!
Milyen közjegyző ???
A közjegyzőnek nincsen köze a lakáskiadáshoz!Jó drága lenne őt is belekeverni !
A közjegyző által készített, vagy ellenjegyzett bérleti szerződés közokiratnak minősül. Adott esetben a nem fizető bérlőnél gyorsabb végrehajtást tesz lehetővé, mint akkor, amikor nem látta közjegyző a szerződést.
A további része, mint végrehajtás így is úgy is drága mulatság.
Véleményem szerint is fából vaskarika... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!