Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egyéni vállalkozást indítanék,...

Egyéni vállalkozást indítanék, jól tudom?

Figyelt kérdés

Nagyon nem voltam/vagyok képben, ezeket az infókat egy szintén e.v.-től kaptam, összegezném, hogy mit fogtam fel, segítsetek lécci, hogy jól értem-e. Főállásom van.

Az alapköltség évi 5000ft a kamarának. A bevételnek 11%-át kell majd befizessem adóként adóbevalláskor. Ha valamit veszek a vállalkozásba és kérek számlát róla, ugyan abban az értékben a bevételnek csak 2%-t kell adóként befizessem (pl. veszek egy gépet ami a vállalkozásba szükséges 200.000-ért, akkor 200.000 bevételnek csak a 2%-át kell befizessem, ami ezen felül van, annak pedig a 11%-át).

Kell egy könyvelő, pecsét, számlatömb. Minden hónapban kell menni a könyvelőhöz, vagy elég adóbevallás előtt 1x? Mennyit kér egy átlagos könyvelő?

Milyen költségeim vannak még ezeken felül?

2018. febr. 18. 23:38
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

Előző évben vásároltam a számítógépemet, kezdő vállalkozóként - mivel internetes kereskedelem is szerpelt a tevékenységi körökben - bevittem a vállalkozásba a számítógépemet.

Bevitted mint tárgyi eszköz vagy elszámolta a számláját utólag? Ez a lényeges ebben.

Nekem ez a nem tiszta most. Tárgyi eszköz nyilvántartás amortizáció az -oké az jellemző, használt vagy apport esetén tárgyi eszköz nyilvántartásban, de egy magánszemély számla is elszámolható utólag évekig, más adatokkal is?!

2018. febr. 20. 11:20
 32/33 anonim ***** válasza:

Szóval, ha én 3 évvel ezelőtt vettem egy tárgyi eszközt adószámos magánszemélyként,de nem került akkor elszámolásra, van róla számlám de sem az akkori címem, sem az adószám megye végződése és az á.f.a. kör sem stimmel( -1-16;-2-25) csak a név és az adószám első 8 számjegye, akkor azt idén még betehetem az ev könyvelésembe mint költség számla hiaba hogy nem lesz hozzá tartozó kifizetés sehonnan és most visszaigényelhetem az áfáját is?

Erre tényleg megnéznék egy jogszabályt.

2018. febr. 21. 06:15
 33/33 anonim ***** válasza:

Na, akkor leírom még egyszer:

Magánemberként (nem adószámos magánszemély) vásároltam egy számítógépet, 100 ezer ft alatt. Ezt a számítógépet bevittem a vállalkozásba INDULÁSKOR, KEZDŐ egyéni vállalkozóként, s ilyenkor elszámolható adóalapot csökkentő tényezőként.

Számlával, névvel igazoltan. Név, cím nem változott.

Csak induló vállalkozásnál lehet adóalapot csökkentő tényező és csak 100 ezer ft alatti tétel esetén.

2018. febr. 21. 09:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!