Egyéni vállalkozást indítanék, jól tudom?
Nagyon nem voltam/vagyok képben, ezeket az infókat egy szintén e.v.-től kaptam, összegezném, hogy mit fogtam fel, segítsetek lécci, hogy jól értem-e. Főállásom van.
Az alapköltség évi 5000ft a kamarának. A bevételnek 11%-át kell majd befizessem adóként adóbevalláskor. Ha valamit veszek a vállalkozásba és kérek számlát róla, ugyan abban az értékben a bevételnek csak 2%-t kell adóként befizessem (pl. veszek egy gépet ami a vállalkozásba szükséges 200.000-ért, akkor 200.000 bevételnek csak a 2%-át kell befizessem, ami ezen felül van, annak pedig a 11%-át).
Kell egy könyvelő, pecsét, számlatömb. Minden hónapban kell menni a könyvelőhöz, vagy elég adóbevallás előtt 1x? Mennyit kér egy átlagos könyvelő?
Milyen költségeim vannak még ezeken felül?
Sok a zavar.. Előbb azt kéne tudni mennyi lesz a várható bevételed egy evbent és mekkora a kiadás.
Ha veszel egy gépet azt honnan veszed.Hazai vagy Eun kívüli import vagy Eu import.
Ha eu import es alanyi adómentes vagyvagy afakoros és van közösségi adoszamod akkor afamentesen beszerezheted.
Ha áfás akkor alanyi adómenteskent nem fizetsz de nem is igenyelhetsz vissza áfát.
Nem feltétlen jobb az alanyi adómentesség attól, hogy egyszerűbbnek tűnik. pláne nem ha a költséged több mint a bevételed.
A bérleti díjból is visszaigényelhető á.f.a. ha a bérbeadó áfás.
És végképp nincs havi hipa bevétel után.
hipa az eredményből adózik. Ha veszteséges vagy akkor a 0 ft adózás előtti eredmény 2%-át fizeted, vagyis 0 lenne, ha nem lenne mimimum összeg erre meghatározva évente. Nem havonta.
Ha van kocsid és azzal mész pl. esemény fotózásra , akkor a gépjármű adó is képbe jöhet.
"jah a gépet már megvettem itthon, de arról esetleg tudok számlát kérni visszamenőleg. "
Hát ez írtóra nem így működik, a számlák szigorú sorszámozásúak, nem adhatnak pl. egy tavalyi vásárlásról idén számlát.
Tényleg kérlek, inkább menj el egy könyvelőhöz, az érthetősen mindent el fog magyarázni SZEMÉLYRE SZABVA! , mert itt sokkal több infót fogsz kapni, mint amennyire szükséged van és csak összezavarodsz.
Okmámyirodában megmondják, egyáltalán kiválthatod-e arra a tevékenységre a vállalkozóit - mert van, ami képzettséghez/végzettséghez kötött.
Utólag nen tudod már költségként elszámolni, ha megvetted.
Tárgyi eszközként maximum nyilvan tarthatod ha pl. mint mondjuk a kocsit is szívességi használatra átadod magadnak, mint magánszemély az evnek.
Autó esetében pl. ha mégsem vagy minuszos ( mert nem tudod már pl elköltsegelni a kamerát, akkor annyival olcsóbb az autó fenntartása, hogy az alkatrész szervizdij , üzemanyag elszámolható és nen egy magas ado vonzatú adózott jövedelemből kell többet fizetned érte. De majd egy könyvelővel ezeket úgyis célszerű lesz átrágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!