Egyéni vállalkozást indítanék, jól tudom?
Nagyon nem voltam/vagyok képben, ezeket az infókat egy szintén e.v.-től kaptam, összegezném, hogy mit fogtam fel, segítsetek lécci, hogy jól értem-e. Főállásom van.
Az alapköltség évi 5000ft a kamarának. A bevételnek 11%-át kell majd befizessem adóként adóbevalláskor. Ha valamit veszek a vállalkozásba és kérek számlát róla, ugyan abban az értékben a bevételnek csak 2%-t kell adóként befizessem (pl. veszek egy gépet ami a vállalkozásba szükséges 200.000-ért, akkor 200.000 bevételnek csak a 2%-át kell befizessem, ami ezen felül van, annak pedig a 11%-át).
Kell egy könyvelő, pecsét, számlatömb. Minden hónapban kell menni a könyvelőhöz, vagy elég adóbevallás előtt 1x? Mennyit kér egy átlagos könyvelő?
Milyen költségeim vannak még ezeken felül?
Járulékot nem kell fizetned másodállásban.
na ezt azért így ne jelentsd ki...
Utólag nen tudod már költségként elszámolni, ha megvetted.
Norbi, ne adj tanácsot, vagy olvass utána. Egyéni vállalkozóként korábban beszerzett eszköz is elszámolható.
nincs róla számlám, csak blokk-jótállásom.
"a 2% a jövedelem-minimum..." ezt nem értem, mire írod.
A 2% az iparűzési adó (maximum, nem tudom nálunk mennyi)
Azt a 2%-ot meg arra mondta, hogy ha "mínuszos" a vállalkozás, vagyis amíg többet fektettem bele, mint ami bejön, addig van ez a 2%
HA nincs nyereséged (vagy kevés), akkor a bevételed 2% alapján kell adóznod
Mindent nyilván én sem tudhatok, de szvsz ez a fórum nem is arra van, hogy konkrét személyre szabott uzleti tervet vagy stratégiát dolgozzunk ki.
Max tapasztalatcsere a részemről, ahol a gyakorlatban 10 év alatt egy indulo vállalkozásunknàl sem láttam az apporton kívül tárgyi eszközt úgy akarnabak elszámoltatni, hogy 3 éve még magánszemélyként vette blokkal, vagy akár számlával. Csupán azért mert szerintem nem életszerű, sem a számla tartalmi elemei ( pl. akkor meg adószáma sem volt, vagy más helyen lakott mint a jelenlegi székhely, igy max a név stimmelhet) sem a bizonylat tipusa ( Tesco akciós műszaki cuccról sem feltétlen fog számlát kérni , ha azt sem tudja mi lesz 2-3év múlva, vagy épp ismerős vállalkozó nevére kéri a számlát aki el tudja számolni , ilyet sokat láttunk már... ), sem az hogy már működőnek eszébe jusson egy, vagy több olyan tétel évek múltán, ami miatt onrevizozza az évet, mert a nyereséget inkább szeretné beáldozni némi adó visszateritesert.
Ettől függetlenül lehet hogy van elméleti lehetőség erre, de gyakorlatban ilyet még nem láttam. 😀
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!