Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egyéni vállalkozást indítanék,...

Egyéni vállalkozást indítanék, jól tudom?

Figyelt kérdés

Nagyon nem voltam/vagyok képben, ezeket az infókat egy szintén e.v.-től kaptam, összegezném, hogy mit fogtam fel, segítsetek lécci, hogy jól értem-e. Főállásom van.

Az alapköltség évi 5000ft a kamarának. A bevételnek 11%-át kell majd befizessem adóként adóbevalláskor. Ha valamit veszek a vállalkozásba és kérek számlát róla, ugyan abban az értékben a bevételnek csak 2%-t kell adóként befizessem (pl. veszek egy gépet ami a vállalkozásba szükséges 200.000-ért, akkor 200.000 bevételnek csak a 2%-át kell befizessem, ami ezen felül van, annak pedig a 11%-át).

Kell egy könyvelő, pecsét, számlatömb. Minden hónapban kell menni a könyvelőhöz, vagy elég adóbevallás előtt 1x? Mennyit kér egy átlagos könyvelő?

Milyen költségeim vannak még ezeken felül?

2018. febr. 18. 23:38
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Járulékot nem kell fizetned másodállásban.

na ezt azért így ne jelentsd ki...

2018. febr. 19. 16:48
 22/33 anonim ***** válasza:
a 2% a jövedelem-minimum...
2018. febr. 19. 16:49
 23/33 anonim ***** válasza:

Utólag nen tudod már költségként elszámolni, ha megvetted.

Norbi, ne adj tanácsot, vagy olvass utána. Egyéni vállalkozóként korábban beszerzett eszköz is elszámolható.

2018. febr. 19. 16:50
 24/33 anonim ***** válasza:
Így van, ahogy 23-as írta: Ha jól emlékszem, ha a vállalkozás indítása előtti 3 évben vásárolta és van számla róla, akkor elszámolható.
2018. febr. 19. 17:55
 25/33 A kérdező kommentje:

nincs róla számlám, csak blokk-jótállásom.

"a 2% a jövedelem-minimum..." ezt nem értem, mire írod.

A 2% az iparűzési adó (maximum, nem tudom nálunk mennyi)

2018. febr. 19. 19:11
 26/33 anonim ***** válasza:

Azt a 2%-ot meg arra mondta, hogy ha "mínuszos" a vállalkozás, vagyis amíg többet fektettem bele, mint ami bejön, addig van ez a 2%

HA nincs nyereséged (vagy kevés), akkor a bevételed 2% alapján kell adóznod

2018. febr. 19. 19:21
 27/33 A kérdező kommentje:
ezt mondom én is szerintem :D
2018. febr. 19. 19:44
 28/33 anonim ***** válasza:

Mindent nyilván én sem tudhatok, de szvsz ez a fórum nem is arra van, hogy konkrét személyre szabott uzleti tervet vagy stratégiát dolgozzunk ki.

Max tapasztalatcsere a részemről, ahol a gyakorlatban 10 év alatt egy indulo vállalkozásunknàl sem láttam az apporton kívül tárgyi eszközt úgy akarnabak elszámoltatni, hogy 3 éve még magánszemélyként vette blokkal, vagy akár számlával. Csupán azért mert szerintem nem életszerű, sem a számla tartalmi elemei ( pl. akkor meg adószáma sem volt, vagy más helyen lakott mint a jelenlegi székhely, igy max a név stimmelhet) sem a bizonylat tipusa ( Tesco akciós műszaki cuccról sem feltétlen fog számlát kérni , ha azt sem tudja mi lesz 2-3év múlva, vagy épp ismerős vállalkozó nevére kéri a számlát aki el tudja számolni , ilyet sokat láttunk már... ), sem az hogy már működőnek eszébe jusson egy, vagy több olyan tétel évek múltán, ami miatt onrevizozza az évet, mert a nyereséget inkább szeretné beáldozni némi adó visszateritesert.

Ettől függetlenül lehet hogy van elméleti lehetőség erre, de gyakorlatban ilyet még nem láttam. 😀

2018. febr. 20. 07:20
 29/33 anonim ***** válasza:
Hát Norbi, pedig van. Méghozzá a könyvelőm is tudta, amikor kezdő vállalkozó lettem. Előző évben vásároltam a számítógépemet, kezdő vállalkozóként - mivel internetes kereskedelem is szerpelt a tevékenységi körökben - bevittem a vállalkozásba a számítógépemet és arra az évre (kezdő év) elszámolható költségként.
2018. febr. 20. 10:34
 30/33 anonim ***** válasza:
Ezért jók a tapasztalatok 😀
2018. febr. 20. 11:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!