Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » El mehetek még orvoshoz?

El mehetek még orvoshoz?

Figyelt kérdés
Van időpontom az orvoshoz csak közben ott hagytam az iskolát és munkába álok. És most mivel ott hagytam a TB támogatás meg szűnt? és még el mehetek orvoshoz?

2018. jan. 4. 08:57
 1/7 anonim ***** válasza:

Ühüm... Ja...

csak ha leírnád azt is, hogy mkor hagytad ott az iskolát és mikor mennél az orvoshoz, sokkal jobban tudnánk segíteni.

Mert nagyon nem mindegy, hogy júniusban hagytad ott az iskolát vagy pl. dec végén.

Meg hogy ehhez képest márciusra van időpontod vagy holnaputánra.

2018. jan. 4. 10:14
 2/7 A kérdező kommentje:
most január 3.án hagytam ott és most januára 8 van időpontom.
2018. jan. 4. 10:27
 3/7 anonim ***** válasza:

Akkor simán elmehetsz - úgy tudom, az iskola után még 45 napig érvényes a TB-d.

De ha februárnál később kezdenél dolgozni, akkor könnyen előfordulhat, hogy TB tartozásod keletkezne.

Szóval nem tudom mikor állsz munkába, de ne halogasd sokáig.

2018. jan. 4. 10:35
 4/7 A kérdező kommentje:

Értem köszönöm a választ!

De annyit had kérdezzek meg, hogy "TB tartozásod keletkezne" ez mit is jelent pontosan?

2018. jan. 4. 10:42
 5/7 anonim ***** válasza:

Válasszuk ketté a dolgokat:

1. Egészségügyi szolgáltatási járulékot mindenkinek fizetnie kell, aki nem jogosult egyéb módon egészségügyi szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy a tartozásod folyamatosan keletkezik, amikor ez a helyzet áll fent, és nem fizeted az összeget. (Ezt egyébként be is kell jelenteni a NAV-nak, nem csak simán fizetni.) Viszont nincs olyan, hogy az orvosnál fizetni kellene az ellátásért, ugyanazokra az ingyenes ellátásokra vagy jogosult, mint bárki más, még akkor is, ha nem fizetted a járulékot (azt utólag persze behajtják).

2. Tanulói/hallgatói jogviszony esetén az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a diákigazolványra való jogosultság végéig tart (+45 nap, ahogy az első válaszoló írja). A diákigazolványra való jogosultság március 31., ha a tanév 1. félévében szűnt meg a jogviszonyod. Vagyis járulékot majd május 16-től kell fizetni, ha addig nem lesz munkád, vagy nem jársz újra iskolába, stb.

Összegezve, semmilyen félnivalód nincs, mert mindenképp el fognak látni ingyen, ráadásul még a jogosultságod sem szűnt meg, így a havi járulékot sem kell fizetned.

2018. jan. 4. 10:58
 6/7 A kérdező kommentje:

Addigra tuti, hogy lesz munkám.

De ha mégse sikerülne akkor mennyit kellene havonta fizetni?

2018. jan. 4. 11:13
 7/7 anonim ***** válasza:

7.320 ft havonta.

[link]

2018. jan. 4. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!