Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 8 órába vagyok bejelentve de...

8 órába vagyok bejelentve de csak 6 órát dolgozok, ezért fel lehet jelenteni a munkaadót?

Figyelt kérdés

Vendéglátás, eddig 10 órákat dolgoztam, de most már kevesebb ideig vagyunk nyitva, forgalom nem igényel egyszerre annyi embert bent, heti 4-5 nap dolgozok, 6 vagy 7 órát.

Barátom szerint fel kellene őket ezért jelenteni.

2017. szept. 19. 23:22
1 2
 11/14 anonim válasza:

Többek között azt se felejtsd el, hogy teljes munkaidőd után fizeti a járulékaidat, ami bizony, nagyon nem kevés.

Szerintem sokan örülnének ilyen főnöknek :)

2017. szept. 20. 22:29
 12/14 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek valószínűleg nem az a gondja, hogy 8 óra helyett 6 órát kell dolgoznia, hanem az, hogy 6 órának megfelelő fizetést is kap.

Ez pedig bizony probléma.

A két fél teljes idős foglalkoztatásra kötött szerződést. Ha a dolgozó megjelenik a munkavégzési helyén, de a munkáltató nem tud a szerződésnek megfelelően munkát biztosítani, akkor a "kieső" idő ÁLLÁSIDŐNEK számít, és jár rá bérezés munkavégzés nélkül is. A munkáltató eldöntheti, hogy az ÁLLÁSIDŐRE igényt tart arra, hogy a dolgozó a munkahelyén legyen, vagy engedélyezi, hogy otthon töltse azt el. Ettől függetlenül jár a bérezés!

Tehát kérdezőnk napi 8 órányi órabérre jogosult még akkor is, ha nem mindet munkával tölti.

A munkaszerződés megkötésével a munkáltató azt vállalta, hogy munkával látja el a dolgozót és arra bért fizet. A dolgozó azt vállalta, hogy a megjelölt helyen, a megfelelő időben munkára képes állapotban ott lesz.

A munkáltató saját hatáskörben nem csökkentheti a szerződésbe foglalt munkaidőt úgy, hogy arra bért nem fizet!

Az ÁLLÁSIDŐRE távolléti díj jár!

Munkaügyi vitákban az illetékes hatóság a Foglalkoztatási Osztály (régi nevén: Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség), akiket a Kormányhivatalokban találsz. Ott tehetsz panaszt.

2017. szept. 21. 05:07
 13/14 Ten Cash kapitánya válasza:

#12 válasza pontos, de értelmetlen.

A szerződés módosítását bármikor kezdeményezheti a munkaadó, és ha az alkalmazott nem fogadja el azt, azzal megalapozza a (fölösleges) feszültséget, feljelentéssel pedig a kirúgását. Egyik sem indok a kirúgásra, de aki keres indokot, az talál. Ezért írtam, hogy kölcsönös lojalitás a célravezető, vagy ha nincs, az elegáns távozás.

Nyilván nem csökkentett üzemelésre készül hosszabb távon a cég, de ha mégis, ott nagyobb átszervezés lesz, nem a kérdező által leírtak. Vagy bezárják a helyet.

2017. szept. 21. 07:52
 14/14 anonim ***** válasza:

"12 válasza pontos, de értelmetlen."

Az lehet, hogy Neked értelmetlen, de az is lehet, hogy a kérdezőnek viszont segítség, ha tudja a pontos jogi oldalát a dolognak.

Azt, hogy a gyakorlatban miként működnek ezek a dolgok, én is tudom. Munkaügyi perem is volt már, de ahhoz nagyon pontosan tudnom kellett mind a saját, mind a munkáltató jogát és kötelezettségét.

Nem kell azért átveretni magunkat, mert ez Mo-n népszokássá vált.

2017. szept. 22. 03:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!