Mi a különbség analitikus és főkönyvi könyvelés között?
Analitikus anyagkönyvelő: a raktári anyagok bevételezési és kiadási bizonylatait tételesen, anyagféleségenként könyveli. Majd hó végén ezekről Ft értékben összesítést készít, a főkönyvi számláknak megfelelő csoportosításban: alapanyag, üzemanyag, ... ez az u.n. analitikus anyagfeladás a főkönyvi könyvelés részére.
A főkönyvi könyvelésben már csak ezekre a főkönyvi számlákra könyvelnek:
- 221 főkönyvi számla T vagy éppen K, 222
- 222 főkönyvi számla ugyanígy... és így a főkönyvi számlákon való lekönyvelés után, a főkönyvi számlák forgalmának összesített adatai kerülnek a mérlegbe...
Rossz az első.
Analitikus könyvelő konkrétan nem könyvel. Nyilvántartást, analitikát vezet, számol, feladást csinál, majd a feladás alapján a főkönyvi könyvelő könyveli.
És van a főkönyvelő, aki az összes könyvelőt ellenőrzi, szignózza a mérleget, beszámolót...
A 3-as hülyeségeket ír!
Az analitikus könyvelő is könyvel, az egyedi nyilvántartó lapokra!!!
Egyébként az cégenként változik, hogy a teljes egészet, a cég könyvelését, alfától-omegáig hogyan, miként osztják meg a munkatársak között. Kisebb cégeknél persze, ott van az analitikus könyvelés is, ahol a főkönyvi könyvelés, valakinek az (is) feladata, hogy azt megcsinálja. Nagyobb cégeknél (én dolgoztam olyan helyen is) az analitikus könyvelő pl. a raktár-irodán dolgozott!!
A könyvelési folyamat ilyen jellegű felosztása, hogy analitikus-főkönyvi, ma már csak az állami tulajdonban levő, ill. több tulajdonos esetén létezik.
Egyéb egyéni és társas vállalkozásoknál már a raktári készletek analitikus nyilvántartását elvégzi maga a tulaj (ha akarja!)
Én pl. épphogy nemzetközi nagy multinál tudok olyat, amit említettem.
OTt az analitikus könyvelők végezik szinte az összes számla könyvelését, szolgáltatások, anyagok, beruházások stb. amit tudok, míg a főkönyvi könyvelőről fogalmam sincs.
De erre, hogy mi a konkrét különbség analitikus és főkönyvi között az égvilágon senkitől se kaptam még logikus, érthető és magabiztos választ, amire más ne cáfolna rá :D
Most a GL/AP különbségére akarsz valójában rájönni?
Az AP nem az analitikus könyvelő megfelelője és nem olyan a feladatmegosztás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!