Mi a különbség a kontírozás és a könyvelés között? Sok helyen mintha szinonimaként használnák.
A kontírozás azt jelenti, hogy ráírod a könyvelési bizonylatra azt, hogy melyik számlára kell, milyen összeget rákönyvelni.
A könyvelés pedig maga a kontírozás végrehajtása, vagy kézzel, vagy a számítógépes könyvelőprogramba való bevitellel.
Igen, ahogy az előző írta.
Kontírozáshoz kicsit jobban meg kell mozgatni az agyat, több szellemi tudás, ész kell = kontírozás
Az adatok bevitele számítógépes programba = könyvelés: precizitást, figyelemössz-pontosítást, koncentrációt követel meg.
Köszönöm a válaszokat!
Akkor a kontírozás során nem rögzítik a programba a bizonylatokat, és nem viszik fel az adott számlákra, csak a könyvelés során?
Egy hülye kérdés, de ez a két dolog valójában így elkülönül? Vagy aki kontírozza az utána egyből könyveli is a bizonylatokat?
Én kontírozom, és egyből könyvelem is a bizonylatokat. Külön "munkást" erre nem foglalkoztatunk...
De van ahol a kettő dolgot két ember csinálja.
Aki kontíroz, annak általában ismernie kell a számvitel alapjait (könyvelő, főkönyvelő, gazdasági vezető), aki az adatokat rögzíti, az akár egy "beugrós" diák is lehet, hiszen a rögzítés az csak egy betanulási folyamat végeredménye.
Tehát a könyvelő kontíroz, és könyvelni meg "akárki" tud...
Köszönöm a válaszokat!
Ha valaki esetleg még leírná a kontírozás formáját, módját, szóval, hogy hogy is történik ez az egész pontosan az jó lenne :)
de nem, akarok telhetetlennek tűnni, vagy inkább értetlennek... :)
A könyvelő kontíroz, de könyvelő nem lehet "akárki". Minimum közgazdasági végzettség kell hozzá, egyébként nem tudod, hogy mit csinálsz. Az lehet akárki, aki a kikontírozott bizonylatokat a "könyvelésben" rögzíti.
Kontírozás:
Van egy átutalásos számlád, tele zúzottkő vásárlási tételekkel:
A zúzottkő egy építőipari cégnél alapanyagnak számít. A számlában felszámított ÁFA az ÁFA törvény alapján visszaigényelhető. A számlát kiállított céget, mint szállítót a 454. Belföldi szállítók főkönyvi számlán tartod nyilván. Az alapanyagokat az 5111. főkönyvi számlán.
A számla összege 180.000 + 48.600,- Ft ÁFA, összesen: 228.600,- Ft
T 5111. (Alapanyagok) 180.000,-
T 4662 (Felszámított ÁFA) 48.600,-
K 454. (Belföldi szállítók) 228.600,-
A zárójelben lévőket nem írjuk rá, ezt csak Neked írtam oda. Még csak az összegeket sem kell, ha egy helyre könyvelendő tételed van, elég ha a számlán az összeg mellé írod a kontírt. Tehát a 228.600 Ft mellé, hogy K 454., a 180.000,- Ft mellé, hogy 5111., stb.
Ez a kontírozás. Ez alapján tudja az adatot "lekönyvelő", hogy mit, hova, milyen összegben kell a könyelési programban rögzítenie.
Köszi a válasz!
Valahogy "bonyolultabbra" számítottam, nem csak annyira, hogy rá kell írni a főkönyvi számlaszámokat. Nem azt mondom, hogy egyszerű, mert nem az, nem akarok senkit megbántani. Csak maga a folyamatra gondoltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!